Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Jong uit ei

Paul J. Marcus | woensdag 12 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1292x

Om 12:43 lag er een stukje eischaal voor het broedende vrouwtje in de kast op ABN-AMRO. Dat betekent dat er een jong is.
schalen van uitgekomen eieren van lepelaar en blauwe reiger, Amsterdam, juni 2013, P.J. Marcus

Wat doet het kuiken bij het uitkomen?

Het ei wordt door het kuiken van binnenuit opengepikt met de eitand, een hard puntje aan de bovensnavel. Een ei heeft een stomp en een spits uiteinde. Het openpikken geschiedt steeds onder het spitse uieinde. Zo ontstaat er een klein kapje dat gemakkelijk kan worden weggeduwd. Het kuiken moet niet alleen de kalkschaal doorpikken; hij moet tevens door het vlies heen aan de binnenkant van de schaal.

Hoe herken je de schalen van uitgekomen eieren?

De schaal van een goed uitgekomen ei bestaat daardoor uit een groot en een klein deel. Heel kenmerkend voor een uitgekomen ei is de regelmatige karteling langs de rand en een naar binnen geklapte franje van het vlies. Zo kun je de schaal van een uitgekomen ei goed onderscheiden van dat van een gepredeerd (door roofdieren opgegeten) ei. Ook als er geen jongen meer zijn, weet je als je de schalen nog redelijk intact vindt, dat ze er waren.

De afbeelding van drie eierschalen van andere soorten

 De eierschalen op bijgaande foto zijn niet van de Slechtvalk, omdat ik er geen van de valk beschikbaar heb. Het principe is hier echter overal gelijk. Op de foto zien we twee schalen van uitgekomen Lepelaar-eieren en een van een Blauwe Reiger. Dat reiger-ei is blauwgroen van kleur. Het is wat kleiner dan dat van de Lepelaar en wat meer gevormd als een kippenei. Het ei van de Lepelaar is wit, heel spaarzaam doorspekt met kleine roestbruine vlekjes. Qua vorm doet dit ei meer aan een tol denken. Het is ook wat groter dan het reigerei. Op de foto is dat wit niet goed zichtbaar door vervuiling. Ook is de schaal ernstig beschadigd bij de verwijdering uit het nest en de daaropvolgende val. Opmerkelijk is echter het vlies, dat de val uit het nest goed heeft doorstaan. Dat komt doordat het vlies direct na het uitkomen heel taai wordt. We zien dat dit vlies langs de rand naarbinnen is geklapt, de franje. De eieren zijn aan één kant open. De spitse kant is nog intact. Zo zien uitgekomen vogeleieren eruit.

 De onderhavige eierschalen zijn eind mei en begin juni 2013 verzameld onder de nesten van de reigerkolonie in het Sloterpark te Amsterdam, waar op 1 juni 2013 een muziekevenement plaatsvond. Dat geschiedde vlakbij de nesten. Het dichtstbijzijnde podium stond op circa tien meter van het nest van de Lepelaars. Op 30 en 31 mei heb ik daar ten minste één piepjong Lepelaartje gevoerd zien worden door de ouders. Hij was heel klein en had een zachtroze snaveltje. Na 31 mei was dit eerste broedgeval in het Sloterpark te Amsterdam ten einde. 1 Juni 2013: een voorafschaduwing van de nieuwe, nu vigerende,  Natuurwet, waarin natuur wordt gedoogd zolang deze het geldelijk gewin niet in de weg staat.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs