Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Jong geleerd….

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 11 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 402x

De ontwikkeling van de jongen kerkuilen gaat gestaag door. Ze ontwikkelen zich zichtbaar in de nestkast. Ze oefenen druk voor hun latere leven, zoals met het aannemen van een aanvalshouding. Dit was gisteren goed te zien toen vrouw kerkuil onverwacht even thuis kwam.
Foto André Eijkenaar

DOET GOED VOORBEELD GOED VOLGEN?

Kerkuilen doen niet hun ouders na. Ze hebben instincten meegekregen die ze nu aan het oefenen zijn voor als ze buiten de nestkast komen.  Zo ontwikkelen ze hun vleugels door vliegoefeningen in de nestkast te doen en binnenkort ook erbuiten. En zichtbaar is ook dat ze het bespringen van een prooi in de vingers proberen te krijgen.

Ook zijn de kuikens aan het fixeren. Daarmee kunnen ze later de exacte plek van een prooi bepalen en ook de afstand tot prooi inschatten. Zo leren de jonge uilen nu al de basis van de jacht.

Kortom, de ontwikkeling van de pullen gaat razendsnel, je ziet het in de nestkast gebeuren de pullen zijn actiever, ze lopen, springen, fladderen en spelen met nestmateriaal.

In de groei

Het oudste kuiken (K2) is nu 45 dagen oud (zo’n 6,5 week). Vanaf de vijfde week heeft hij bijna het gewicht van een volwassen kerkuil. Een volwassen top vrouw kan tot 570 gram wegen en een top man tot 470 gram. Een man kerkuil is dus kleiner en lichter dan een vrouw kerkuil.

Normaal gesproken verdwijnt vanaf de zesde week het dons achter de kop en daarvoor in de plaats komen veren. De slag- en staartpennen zijn aan het begin van de achtste week volledig ontwikkeld. De eerste vliegoefeningen vinden plaats op de nestplaats en in de naaste omgeving van het nest. Ze oefenen veelvuldig en tegen het einde van de negende week vliegt een jonge kerkuil redelijk goed en gaat voor korte perioden zelfs naar buiten.

We gaan het zien!

 

 

MM

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs