Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Jessika Rietveld
Jessika Rietveld | maandag 27 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1274x
Blauwe reigers bouwen hun nesten hoog in de bomen, maar waarom doen ze dat? De belangrijkste reden waarom reigers in hoge bomen broeden ligt bij de mens. Voordat de reiger in Nederland een beschermde diersoort werd, werden ze gezien als zeer hinderlijk en werd er op hen gejaagd. In sommige landen is dat nog steeds zo. In landen waar de reiger nog steeds wordt bejaagd, vind je de kolonies in zeer hoge bomen in afgelegen gebieden. In gebieden die niet of minder door de mens verstoord worden, nestelen de reigers laag, ook als er hoge bomen aanwezig zijn. En dat is eigenlijk heel logisch. Hoe hoger de bomen, hoe minder beschutting er is en hoe groter het risico is op stormschade.
Voorjaarsstormen kunnen grote schade aanrichten in reigerkolonies. Nesten kunnen met tak en al van de boom afgerukt worden. Eieren en jongen kunnen uit het nest waaien en nesten kunnen worden verlaten. De schade is dan in kolonies die gebouwd zijn in hoge bomen veel groter dan in lager gelegen kolonies. Oude nesten, die met de jaren steeds groter en zwaarder worden, zijn ook gevoeliger voor storm, omdat dan de kans toeneemt dat de tak waarop het nest gebouwd is afbreekt.
Vorige week zondag stond er een behoorlijk harde wind en in de video 'In weer en wind' is duidelijk te zien hoe veel het nest van onze reigers dan heen en weer beweegt. De ouder die in het nest aanwezig was, had even flink wat moeite om het evenwicht te houden.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..