Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

In één keer doorslikken

Bernice Sepers | zondag 24 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1084x

In de blog van Sharon en het filmpje van Emil hebben we kunnen lezen en zien dat in één van de eieren waarschijnlijk een deuk zit. Het voelt als een déjà vu, ook in 2017 was er een kapot ei. Wat de gevolgen ook zullen zijn, we laten ons niet tegenhouden om van de bosuilen te blijven genieten.

Genieten van geluiden
Waar ik persoonlijk erg van kan genieten, is het ritueel rondom de prooioverdracht. Zodra ik de bosuilen hoor roepen, ren ik naar mijn laptop in de hoop een prooioverdracht te aanschouwen. Meneer bosuil kondigt al van ver zijn komst aan met zijn spookachtige roep. Soms zie je hem achter de bomen aan komen vliegen. De aandacht van mevrouw bosuil is meteen gewekt en ze beantwoordt zijn geroep met schellere roepen, het is haast een soort gepiep.
 
In één keer doorslikken
Wanneer meneer bosuil de nestkast eenmaal heeft bereikt en enigszins naar zijn vrouw toe leunt, trekt ze de prooi uit zijn bek. Wat we dan zien blijft een fascinerende gewaarwording, de vrouw draait haar aanwinst behendig en slikt de prooi vervolgens in z’n geheel door. In één keer! De ene prooi gaat wat makkelijker naar binnen dan de andere, afhankelijk van de grootte en weerstand van de prooi (denk aan pootjes of vleugels). Zo gaat een bosmuis gemakkelijker naar binnen dan de grootoorvleermuis die we onlangs zagen.
 
Zou mevrouw bosuil wel van haar voedsel genieten? Ik kan het mij maar moeilijk voorstellen. Ik moet er toch niet aan denken om ’s ochtends mijn boterham in één keer naar binnen te moeten werken. Zonder mijn handen te gebruiken en zonder te kauwen. Roofvogels denken hier ook anders over, zij plukken en scheuren hun prooien meestal.
 
En de kuikens?
Van de kuikens wordt gelukkig niet verwacht dat zij de aangeleverde prooien in één keer doorslikken. Hun moeder zal de prooien in kleine stukjes aan hen voeren totdat ze oud genoeg zijn om de prooien wel in één keer door te slikken. Hoeveel kuikens er uiteindelijk ook gaan komen, ik kan niet wachten om dit te zien!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs