Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto André Eijkenaar

Door Pieter van den Assem
Beleef de lente

In de stilte van de nacht.

Pieter van den Assem | zondag 11 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 953x

De kerkuil is een uitstekende jager, maar op welke manieren vangt de kerkuil zijn maaltijd? Elke jager heeft zijn eigen strategieën om een prooi te vangen, de kerkuil is daar geen uitzondering van. In de duisternis van de nacht zien we helaas niet zo vaak hoe deze specialist te werk gaat.
foto André Eijkenaar

Bekend terrein

Een kerkuil is zeer bekend in zijn territorium, hij weet dan ook precies waar plekken zijn waar hij het meeste succes heeft met het vangen van prooien. Hij gebruikt dan vaak een ‘vaste’ vliegroute waar hij de grootste kans op succes heeft. Een andere strategie is biddend jagen, het biddend jagen wordt vaak toegepast door torenvalken. Zwevend boven de grond wacht hij tot iets hoort ritselen, zodra hij weet waar het geluid vandaan komt, stort hij er zich met een duikvlucht op af. Net als buizerds maken kerkuilen gebruik van paaltjes waar hij rustig wacht op een prooi die niets vermoedend voorbij loopt.

Grijphaken als klauwen

Kerkuilen hebben relatief lange poten, die poten zijn uitstekend om prooien te vangen die zich onder een laag bladeren of sneeuw bevinden. De klauwen van uilen zijn aangepast om de kans van het vangen van zijn prooi te vergroten, de klauwen zijn te vergelijken met die van een grijphaak op de kermis, alleen heeft de kerkuil vaker geluk!  

Gekamde veren

Op verschillende vogels is op één nagel een soort van karteling langs de onderkant van de nagel te vinden, dit is ook bij de kerkuil te vinden. In het Latijns wordt het ook wel de pectinatus nagel genoemd. Pectinatus heeft als betekenis dat iets op de tanden van een kam lijkt. Hoewel deze karteling bijna niet te zien is heeft het een belangrijke rol. Door middel van de pectinatus nagel wordt het verenkleed onderhouden, ook parasieten zoals teken kunnen er zo makkelijk af gekrabd worden.

Nieuwe man?

De laatste dagen is het spannend rondom de kerkuilen-nestkast van Beleef de Lente. In het laatste clipje is te zien dat er een ‘vreemde’, ongeringde kerkuil probeert te landen op de plank. Is het een nieuwe man? Is het een buurvrouw? We volgen het op de voet!

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs