Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ooievaarskwesties

Wim van Nee, STORK | zaterdag 16 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 359x

Het broeden is begonnen. Het duurt nog tot het eind van de maand voordat de eieren uitkomen en dat geeft de tijd om even naar wat andere ooievaarskwesties te kijken.

STORK is inmiddels dertien jaar oud, maar het volgen van de ooievaar in Nederland heeft een veel langere geschiedenis.
In 1969 startte Vogelbescherming met het herintroductieproject voor de ooievaar. Dat het project succesvol is verlopen, is vast niemand ontgaan. In 2008 heeft Vogelbescherming het project formeel afgesloten. Het zou jammer zijn als kennis en verzamelde gegevens verloren zouden gaan. Om de ontwikkeling van de populatie goed te kunnen blijven volgen, moest het inventariseren, het ringen en het uitvoeren van tellingen doorgaan. Om dat te kunnen doen in een georganiseerde vorm, is op 1 januari 2009 STORK opgericht.

Ooievaarskinderen tellen

Dit is de titel van een artikel dat Sovon en STORK samen hebben geschreven over de laatste ontwikkelingen van de ooievaarspopulatie, met extra aandacht voor broedseizoen 2021. Het is gebaseerd op de informatie uit Nestkaart Ooievaar.
Nestkaart Ooievaar is een belangrijk samenwerkingsproject van STORK en Sovon. Hierin worden gegevens van broedgevallen verzameld en geborgd. Deze gegevens zijn onmisbaar om de populatie te kunnen blijven volgen. Het aantal melders in Nestkaart Ooievaar is iets aan de lage kant, maar het goede nieuws is dat iedereen kan meedoen. Neem eens een kijkje op de website van STORK en lees hoe je kunt meedoen als melder.

Beestenbrigade

Het werk van STORK speelt zich voor een deel achter de schermen af, maar soms komt het iets meer op de voorgrond. De jaarlijkse Wintertelling is daar een goed voorbeeld van en wat te denken van Beleef de Lente?
Soms komt het initiatief ook uit andere hoek. In het vorige broedseizoen werd STORK benaderd door de KRO-NCRV met de vraag of we wilden meewerken aan het televisieprogramma Beestenbrigade, een natuurprogramma voor kleuters. Iedere aflevering komt een natuuronderwerp aan bod. Vaak is dit een bedreigde diersoort, waarbij kinderen een missie hebben. Samen met boswachter Tim gaan ze op locatie aan  het werk om te helpen. En zo gebeurde het dat in juni vorig jaar opnames zijn gemaakt bij ooievaarsasiel De Lokkerij. Twee kinderen hebben geholpen in het asiel en bij het ringen van twee jonge ooievaars. En dat leverde een hartstikke leuke uitzending op, met ooievaars in de hoofdrol. Voor wie het gemist heeft, klik op deze link: Beestenbrigade.
We moeten toch nog even wachten, voordat de eieren uitkomen …

Problemen langs het spoor

Op 2 april stipte ik al kort het probleem aan van ooievaars die hun nesten bouwen op de portalen van de spoorwegen. Langzamerhand vormt dit lokaal een serieus veiligheidsprobleem, maar misschien kunt je meedenken over een oplossing. Lees hier meer.  

Wim van Nee
STORK

 

Tijdens de opnames van Beestenbrigade

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs