Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Kauwenwerkgroep Nederland i.o

Ik doe het niet meer!

Ronald van Harxen | zondag 9 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1043x

Nog maar nauwelijks heb je met grote stelligheid iets beweerd, of ons eigenwijze duo doet precies het tegenovergestelde. "Hooguit enkele verkennende uitstapjes buiten de kast", dat is wat ze hadden zullen doen. En wat doen ze: ze maken er prompt een pyjamafeestje van voor de buurtkindjes. Whaah!!!

foto in de header: Jouke Altenburg

F*ck the rules!

En als dit nu de eerste keer was dat ze zich niet aan de regels houden, dan was het nog daar aan toe. Maar ze maken er een potje van. Net alsof ze het Grote Kauwenhandboek alleen doorgebladerd in plaats van gelezen hebben. Dat begon natuurlijk al met het overmatig aanslepen van takken. Was dat nu echt nodig? Had volgens mij best wel wat minder gekund. Gevolg was namelijk dat wij zo goed als niets te zien kregen van hetgeen er zich achter in de kast afspeelde. Niet wanneer het eerste ei gelegd werd, hoeveel het er waren en niet hoeveel eruitkwamen. Om ons te pesten, schopten ze later een niet-uitgekomen ei over de takkenzooi naar voren. Om te laten zien dat ze best nog wel een broertje of zusje hadden kunnen hebben. Maar hoeveel meer? Ligt er ergens onder de takkenbende nog een niet-uitgekomen ei, of een dood jong? Ook van voeren kregen we zo goed als niets mee. Wel keken we steeds tegen de verenkont van de oudervogels aan. Nou leuk hoor, dat heb je op een gegeven moment ook wel gezien. 

Heen en weer

En nu dus dit weer. Zijn ze nu uitgevlogen of niet? Ik krijg het er eerlijk gezegd een beetje het heen en weer van. Naar buiten, naar binnen, weer naar buiten ... Plotseling gonsde het gisteren aan het begin van de avond in de chat: er is een derde jong kauw binnen! En verdorie: het bleek nog waar ook. In plaats van minder, dus meer. Uiteraad direct speculaties over waar deze vandaan kwam. Een buurjongen of -meisje? Of een broertje of zusje dat zich tot nog toe onder de takkenbende verstopt had? Hoewel ik recent geleerd heb niet met al te grote stelligheid over dit kauwenbroedsel te schrijven, lijkt me dat laatste uitgesloten. Toen ik 14 dagen geleden na afloop van het ringen van de steenuilen even in de kauwenkast gluurde, telde ik er - met eigen ogen - ook echt maar 2. De takkenzooi was zo aangestampt, een zich daarin verbergend jong was direct gestikt. 

Steenuilen

Meeste waarschijnlijk optie: een buurjongen of - meisje. Op het erf broeden elk jaar minstens 3 paartjes. De ouders gaan regelmatig bij elkaar op bezoek, dus het is goed mogelijk dat ook de jongen dat doen. Mogelijk is het logeetje al wat eerder uitgevlogen en bezig de omgeving te verkennen. Kauwen zijn sociale dieren, dus het was welkom. Het besloot gelijk dan ook maar te blijven slapen. Iets dergelijks heb ik een keer meegemaakt met steenuilen. Op 5 juli 1999 trof ik in plaats van de 4 geringde jongen (die het vertikten uit te vliegen; ze waren toen al 49 dagen oud) plotseling een 5e, ongeringde jonge steenuil in de kast. Eerst geloof je ogen niet, dan begin je twijfelen: waren het er niet altijd al 5, heb ik wel goed geteld? Gelukkig was het veldboek heel stellig: 10 mei 4 eieren, 18 mei 4 jongen. Ook zo op 1 juni, 19 juni en op 2 juli (ik zei al: ze vertikten het uit te vliegen dat jaar). Enige aannemelijke conclusie: een buurjongen of - meisje dat uit logeren was. Net als bij onze kauwen dus.

Hoe het verder gaat?

Het zou me overigens niet verbazen dat we niet te maken hebben met 1 speelkameraadje maar met 2. Toen ik vanochtend om iets over half zeven even keek, was het een drukte van belang in en voor de kast. Ik telde zeker 5 kauwen, waaronder in ieder geval één volwassen vogel. Volwassen dieren zijn overigens goed te herkenen aan het uitgesproken grijze achterhoofd. Maar ze zaten geen moment stil, dus goed was het niet te zien. Op het moment dat ik dit blog schrijf, zit er maar één in de kast. Overduidelijk een jong. Of hij later vandaag ook zijn biezen pakt of weer gezelschap krijgt van zijn broer en zus en een of meer buurtkids? Ik waag er geen voorspelling meer aan. Ze zoeken het maar eens mooi uit, daar in Winterswijk. Ik doe het niet meer!

Kauw ook in Erfbeesten. 

Wist u trouwens dat de kauw ook een prominente plek toebedeeld heeft gekregen in Erfbeesten, de nieuwe uitgave van STONE.

Nestmateriaal verzamelen. Foto uit Erfbeesten: André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs