Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Aanleg ijsvogelwand (Foto Anja Schuitema)

Door Jelle Harder

IJsvogelwand, zelf maken!

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | dinsdag 13 juni 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1665x

Nog even en dan komen de eieren weer uit. Mooie gelegenheid nog wat over het maken van een ijsvogelwand te vertellen. Op steeds meer plaatsen in het land zijn vrijwilligers hiermee actief. En meestal niet zonder succes. Hoe pak je dat aan?
IJsvogelpaartje in broedgebied (Foto www.jeroenstel.com)

Wel ijsvogels, geen broedplaats

IJsvogels hebben drie voorwaarden voor een goed leefgebied: voldoende voedsel, rustige omgeving en een geschikte broedplaats. Het leefgebied moet bij voorkeur bestaan uit water met op de oever bomen en/of struiken. Zie je op zo’n locatie vaak ijsvogels, maar niet in de broedtijd, dan is de aanleg van een ijsvogelwand kansrijk.

 

Eerste stap

Start je plan als de blaadjes van de bomen zijn. Je kunt de oevers dan goed bekijken. Onderzoek het gebied op geschikte plekken voor een ijsvogelwand. Met ijsvogelwand bedoel ik een stukje oever van 1-1,5 meter breed en minimaal 50 cm hoog, die met een schep, verticaal wordt afgestoken.

De plek ligt naast een struik of boom. De takken geven beschutting en maken de wand minder opvallend. In het water voor de wand mogen geen hoge waterplanten staan zoals riet, lisdodde e.d.

Meet ook of het water niet veel te diep is om bij de wand in het water te kunnen staan. Probeer 2 of 3 geschikte plekken te vinden.

 

Toestemming

Heb je je plan klaar neem dan contact op met de terreineigenaar en vraag toestemming. Laat een foto zien van een voorbeeld en neem ook een foto van een ijsvogel (!) mee. Nog beter, ga met de eigenaar naar de plek voor de toekomstige wand. Vertel vooral wat de afmeting van de wand wordt; sommige mensen denken aan iets heel groots.

Vertel dat jij de wand zal onderhouden en monitoren en dat je die plek niet verder bekend maakt.

 

Uitvoering

Vanuit het water steek je de oever verticaal af met een scherpe schep. Zorg dat de ijsvogelwand minimaal 50 cm hoog wordt gemaakt. Knip lastige takken eventueel wat weg. Het water komt tot aan de wand. Plaats een zittak op korte afstand van de wand (steekt een stukje uit de oever en 1 m boven het water). Succes met de uitvoering.

Veel meer informatie over de aanleg van ijsvogelwanden is te vinden in mijn IJsvogelhandleiding. Kijk op: http://www.vwggooi.nl/index.php/2014-04-20-10-56-31/publicaties-ijsvogel-dvd

 

Jongen 2e broedsel

Toch ook nog even over het uitkomen van de eieren. De berekende dag van het uitkomen is op donderdag 15 juni. Dan is er weer 20 dagen gebroed. Maar houd ook rekening met 14 juni of 16 juni als geboortedag.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs