Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Laughing Kookaburra, foto www.jeroenstel.com

Door Jelle Harder

IJsvogels nader bekeken

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | zaterdag 8 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1470x

We kijken met z’n allen naar de ijsvogels, praten over ijsvogels in de chat, kijken naar de clipjes en lezen de blogs. Maar wat is er over onze ijsvogel en andere ijsvogels te vertellen? Waar komen ze voor op de wereld, wat is de kleinste ijsvogel en wat de grootste? Een korte introductie.
Bonte ijsvogel, foto www.jeroenstel.com

Veel soorten ijsvogels

IJsvogels zijn van oorsprong tropische vogels. Begrijpelijk als je de kleuren ziet. Op alle werelddelen komen ijsvogels voor, behalve op Antarctica (Zuidpoolgebied). De meeste soorten tref je aan in tropisch Afrika, welgeteld 37 soorten. En bijvoorbeeld in Australië, Nieuw Zeeland, Nieuw Guinea samen 33 soorten. In Amerika kun je slechts 6 ijsvogelsoorten ontdekken.

Hekkensluiter is echter Europa. Hier komen 2 soorten voor, onze Europese ijsvogel en de Bonte ijsvogel. Deze laatste tref je aan bij Griekenland en Turkije. Opvallend van onze ijsvogel is wel dat die nu juist weer een heel groot verspreidingsgebied heeft. Van Europa oostwaarts tot in grote delen van Azië, waaronder Indonesië. In het Engels wordt hij dan ook wel als Eurasian Kingfisher aangeduid, maar ook River Kingfisher.

Over de hele wereld zijn er minimaal 87 verschillende soorten, sommige onderzoekers komen wat hoger uit met hun indeling.

 

Grootste en kleinste

Even wat feiten op een rij (de maten zijn gemiddeld genomen). De lengte van onze ijsvogel is 17 cm, gewicht 40 gr. Snavellengte 40 mm. De grootste ijsvogel ter wereld is de Laughing Kookaburra (‘Lachvogel’) die in Australië voorkomt. Lengte 42 cm, gewicht max. 480 gr, snavellengte 78 mm.

De kleinste ijsvogel is de Bruinkopdwergijsvogel (African Dwarf Kingfisher). Lengte 10 cm, gewicht 10 gr, snavellengte 11 cm.

 

Onze ijsvogels

De broedtijd bij onze ijsvogels is van maart tot in september. Het graven van de nestgang en nestkamer duurt 4-10 dagen, vooral afhankelijk van de grondsoort. De nestgang is vaak 60-80 cm lang. Zelf zag ik een nestgang met een lengte van 120 cm, maar ook een paar keer circa 40 cm. Er zijn in het broedseizoen twee legsels. Een enkele keer één, maar ook vaak drie broedsels. Per legsel zijn er 4-8 eieren, broedduur 18-21 dagen. Op de 26e levensdag verlaten bijna alle jongen het nest. Ze kunnen gelijk vliegen.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs