Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Ienie mini dino

Roos Tol | zondag 8 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 369x

Een publiciteitsminnend mereljong. Een specht in bad en een roodborstje dat gevoerd wordt. Zelden een saaie dag bij de vijver en zelfs bij gebrek aan vogels, wat op koude of erg natte dagen – momenteel dus nooit – kan voorkomen, is er altijd het uitbundige gezang vanuit de wijde omgeving.

Buurvrouw merel zit in haar prachtnest tussen de horens op inmiddels drie eieren. Die zal maar wat blij zijn met de nabijheid van de vijver. Altijd wel een snack in de buurt.

Caudata; Urodela; staartdragers

In mei 2020 werd hier de kamsalamander (Triturus cristatus) gespot. Ook wel “waterdraak” of “mini dino” genoemd. Dit jaar is het de beurt aan de kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris).
Het is niet uitgesloten dat het komen en gaan van voorheen de kikkers en padden en wilde eenden hiertoe heeft bijgedragen. Want kleine watersalamanders eten alles van kreeftjes, watervlooien, kikkervisjes, (water)insecten en als het zo uitkomt, ook wormen en slakken. Of de eitjes/larven van … watersalamanders.

Er is wat, maar niet tevéél begroeiing nodig, niet te veel diepte, géén vis(!), om een kleine watersalamander te kunnen treffen. Hij stelt verder weinig eisen. Lekker zoet warm water. Ademen kan hij door zijn tamelijk dunne huid, maar af en toe moet er even lucht gehapt worden.
Het huidje wordt in de groeifase gemiddeld éénmaal per week afgeworpen. Dat groeit niet met het beestje mee.
Uiteindelijk zal hij tussen de 6 en 11 centimeter groot worden. Daarmee is de kleine niet de kleinste van Nederland; dat is de vinpootsalamander (Lissotriton helveticus)

Met de seizoenen

Een heleboel bruin, met zwartbruine vlekken; mijnheer noch mevrouw is opvallend gekleed… tot in de paartijd. Dan krijgt mijnheer een gekartelde rugkam en een feloranje buik met donkere ronde vlekjes. En lekker lokkende geurstoffen die hij haar met de staart toewaait.
Dat kunnen gerust meerdere mannen zijn, ze verdragen elkaar. Mevrouw neemt zijn spermapakketje welwillend in ontvangst. Daarna gaat ze honderden eitjes één voor één vastmaken aan waterplanten. Tussen juni en augustus ontwikkelen zich de larven tot kleine watersalamanders.

De kleine watersalamander kent in zomer, winter en herfst een land-fase. De huid wordt dan droog en waterafstotend. Hij overwintert in bijvoorbeeld kelders, houtstapels of onder stenenpartijen. In zomer en herfst is hij nacht-actief.
In de lente gaat hij de waterfase in (voortplantingstijd) en is dan ook dag én nacht-actief.

Zo. Een welverdiende hoofdrol voor een kleine bezoeker. Hopelijk wordt hij hier ijdel genoeg van om zich vaker en langer te laten zien. Want dat kostte ons bij dit bezoek héél veel moeite om zichtbaar te maken!
Maar in de geelgerande cirkel bevindt zich écht de kleine watersalamander!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs