Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Kauwenwerkgroep Nederland i.o
Ronald van Harxen | zaterdag 29 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1011x
Een maand is echter niet lang genoeg om het eventuele uitvliegen van jonge holenduiven mee te maken, maar daar hoeven we niet rouwig om te zijn. Nestjonge holenduiven zijn spuuglelijk en hoe ouder ze worden, hoe lelijker. Dat blijft ons in ieder geval bespaard. Als ze echter een beetje opschieten dan kunnen we zeker de eerste helft van de jongenperiode meemaken. Holenduiven leggen doorgaans maar 2 eieren en bebroeden die 16 tot 17 dagen. Met 24 dagen zijn de jongen al klaar om het nest te verlaten. De tijd tussen het leggen van het tweede ei bedraagt rond de 2 dagen en het broeden begint meestal bij het eerste ei. Stel dat ze vandaag het eerste ei leggen dan zou het eerste jong rond 17 juli het levenslicht kunnen zien. Dan zouden we nog een dag of 14 kunnen genieten van het opgroeien van de jongen. Lang genoeg om eens te testen of ze volgend jaar een eigen camerakast waard zijn.
Ik zeg echter nadrukkelijk: stel. Ondanks dat er al paringen waargenomen zijn en er iets is gebouwd dat holenduiven een nest schijnen te noemen (een kleine verzameling kriskras neergelegd takjes), is de strijd om de kast nog niet gestreden. Het lijkt wel of de erfkauwen er genoegen in scheppen in het leven van de holenduiven zo zuur mogelijk te maken. Niet alleen zijn ze voortdurend hinderlijk in de nabijheid van de kast te vinden, regelmatig houden ze die ook een tijdje bezet. De holenduiven durven er dan niet in. Ze lopen ongedurig heen en weer op de tak en soms nestelen ze zich voor de invliegopening van de kast. De kauwen durven er dan op hun beurt niet uit en wat volgt is een boeiend steekspel van dreigen en afweren. De kauwen spelen gemeen vals door hulptroepen in te roepen: regelmatig komen er 1 of 2 meehelpen. Tegen zoveel overmacht zijn de holenduiven vanzelfsprekend niet opgewassen. Het holenduifpesten ging in de overdrive toen de kauwen zo goed als alle nestmateriaal dat de duiven aanvoerden, weer verwijderden. Lange takken werden simpel aan de andere kant het houten balkje gedeponeerd en kleiner materiaal werd in de snavel mee naar buiten genomen. We zagen dit gedrag ook voorafgaand aan de bouw van hun eigen nest in april. Eerst de rotzooi van anderen naar buiten, voordat er eigen materiaal naar binnen gesleept werd.
Het lijkt verdorie wel of de kauwen ook broedplannen hebben. Of het schoonmaken van de kast de trigger was die de klok 2 maanden terugzette. Zou bijzonder zijn, want volgens de literatuur komen tweede broedsels maar heel sporadisch voor. Wat we uiteraard ook niet weten is met welke kauwen we te maken hebben. Is het het paartje dat eerder in deze kast broedde, of is het een nieuw stel dat nog niet aan broeden toegekomen is? Of zijn het de kauwen in de oude bosuilenkast waarvan het broedsel mislukte? Zeg het maar. Het gaat in ieder geval spannend worden de komende week. Winnen de holenduiven de slag of zijn de kauwen hen te slim en brutaal af? Of gaat dit epische steekspel nog een aantal weken door en eindigt Beleef de Lente 2019 met een cliffhanger van jewelste?
Bij de foto: kijkers van het eerste uur herkennen vast de locatie op de foto. Het betreft de schuur in Harreveld, de eerste camerakast voor de steenuil (2007-2014). Ook hier holenduiven. De gevechten die zij met de steenuilen leverden hebben inmiddels het predikaat legendarisch verworven.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..