Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
samen in de kast

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Huurcontract al getekend?

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | dinsdag 7 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1256x

De Kerkuilen laten zich al dagelijks zien in de kast en volgens een kenner lijkt het hetzelfde paar als vorig jaar. Ook benieuwd? Kom een kijkje nemen in de nestkast.

Ik was blij verrast, toen ik de eerste beelden zag. Yes! Twee slapende kerkuilen in de nestkast. Ik vroeg me meteen af, is dit het paar van vorig jaar? En hebben ze het huurcontract getekend?

Een kenner denkt het te weten door de uiterlijke kenmerken van de vogels. De vrouw is goed te herkennen aan de rechte pony, terwijl bij man de hartvorm meer doorloopt naar de snavel. Dus ja, dit zijn oude bekenden. Of ze ook gaan broeden, dat moeten we afwachten, maar hun aanwezigheid is een gunstig voorteken.

Hele jaar door broeden

Kerkuilen kunnen in alle maanden van het jaar broeden. Hun voedselsituatie moet dan optimaal zijn. De meeste broedparen leggen in april en mei eieren. Maar na een zachte winter en bij een groot aanbod van (veld)muizen broeden ze ook eerder.

Veel kerkuilen blijven gedurende het winterhalfjaar in hun voortplantingsgebied. De paarband is sterk en de paren zijn meestal trouw aan een eenmaal gekozen nestplaats.

IJselijk luid gekrijs

Tegen het einde van hun eerste levensjaar zijn kerkuilen geslachtsrijp. Vroeg in het voorjaar begint de balts (het versieren): een ijselijk luid gekrijs van het mannetje. Het geluid (zang) is op honderden meters afstand hoorbaar. U kunt het hier beluisteren bij tabblad 'herkenning'

Die baltskreet laat hij elk jaar weer opnieuw horen, ook al heeft hij een vrouwtje. Het mannetje geeft hiermee duidelijk zijn territorium aan (is al verhuurd, ik woon hier en iedereen mag het weten). De roep lokt ook een vrouw voor als hij geen partner heeft. En stimuleert ook bij paren die allang bij elkaar zijn de ontwikkeling van de eicellen van het vrouwtje.

Gaan we het zien?

Lief gekroel, paren voor de camera, veel muizen verorberen. Ik ben heel benieuwd of het Beleef-de-Lente seizoen 2017 ons weer gaat verblijden met een inkijkje in het intieme leven van de kerkuil. Laat de lente maar beginnen! 


Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs