Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Claudia Leenders
Claudia Leenders | zondag 10 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 387x
Kijkers die de afgelopen dagen bij de torenvalk hebben meegekeken kennen het beeld maar al te goed. V zit op de vier eitjes en krijgt af en toe bezoek van M. Ze wiebelt regelmatig, poetst een beetje en heeft liever niet dat M ook op de eieren zit. Het broeden is in volle gang en wij mogen daar van meegenieten!
We hebben allemaal wel eens een vogel op een nest zien zitten. Vaak verblijven ze dagenlang op de eitjes zonder dat je ze echt iets ziet doen. Een beetje zitten, kan niet moeilijk zijn, wel? Toch komt dat broeden heel precies. De temperatuur en positie van de eieren is heel belangrijk. En wist je bijvoorbeeld dat vogels een speciale broedvlek op hun lichaam hebben? Of dat de eitjes ook gedraaid moeten worden?
De meeste vogels hebben een broedvlek op hun buik, een speciale plek met minder veren en een betere doorbloeding voor extra warmte. Vóór het eerste ei vallen de veren uit en zwelt de kale huid op. Dankzij de goede doorbloeding houdt deze ingebouwde warmtekruik de eitjes goed op temperatuur. Deze broedvlek ontstaat onder invloed van hormonen en verdwijnt weer na de rui als de kuikens uit het ei zijn. Bij vogels waar beide ouders broeden ontwikkelen man en vrouw een broedvlek. In het geval van de torenvalk broedt vooral de vrouw, en ontwikkelt de man daarom meestal geen broedvlek. M is nu vooral werkzaam als muisbezorger en interim broeder als V even de vleugels wil strekken.
Regelmatig zien we vrouw torenvalk wiebelend op de eitjes zitten. Hiermee zorgt ze dat haar broedvlek precies goed op de eieren ligt en de warmte goed verdeeld wordt. Ook draait ze met haar snavel de eieren af en toe om. Het draaien van de eieren stimuleert de ontwikkeling van de kuikens in het ei. Door het keren blijft de warmte goed verdeeld en stimuleert ze het extern bloedvatenstelsel. Dit zorgt weer voor de verspreiding van voedingsstoffen en water in het ei. Dat gehussel en gewiebel hoort dus allemaal bij die uitgekiende broedstrategie van V!
Gemiddeld broedt de torenvalk 26 tot 31 dagen. Als we rekenen vanaf ei nummer 4 kunnen we kuikens verwachten rond 6 mei. Tot die tijd mogen we nog genieten van al het gehussel en gedraai van vrouw en de vele muizen en onhandige broedmanoeuvres van M.
...de eieren van de torenvalk en andere vogels niet allemaal dezelfde kleur hebben? Dat heeft met pigmenten te maken en heeft ook een functie. Hoe dat zit vertelt Linda je hier!
...als de torenvalk vroeg in het jaar eieren legt, er meer mannetjes uitkomen? Dat hebben wetenschappers van de Universiteit Groningen onderzocht en legt Suzanne je uit in deze blog.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..