Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoorspel

Claudia Leenders | woensdag 12 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 130x

De muscam is tijdelijk een mushoorspel. Het ouderpaar heeft de nestkast zo vol gebouwd dat we de laatste dagen niet veel zien en dus vooral mogen genieten van alle mogelijke geluiden in de kast. De kikker, een verkouden hond, getjilp, getok, wat een variatie aan geluiden komt er op de luisteraar af!

Omdat we vrij weinig te zien krijgen gokken we dat op 8 juni het eerste kuiken uit het ei is gekomen. Dat zou betekenen dat kuiken 1 nu vier dagen oud is. Een mussenkuiken groeit enorm snel. Zodra ze uit het ei komen wegen ze maar een paar gram en hebben ze geen veren. Na een week begint de veergroei, en na twee weken zijn ze al bijna volledig uitgegroeid. Hoe ziet het eerste kuiken er nu uit?

Onderaan deze blog zie je de ontwikkeling van een mussenkuiken van dag 1 tot dag 10. Als we de leeftijd van ons eerste kuiken vergelijken met het kuiken op de foto zal hij er uitzien zoals op de foto’s rechtsboven. Nog redelijk kaal, de oogjes net open en overwegend grijs. Ook zullen de spoelen al te zien zijn. Een spoel is het inwendige deel van de veer, dat tijdens het ontstaan van de veer de bouwstoffen en de kleurstoffen aanvoert. De komende dagen zullen de veren zich in een rap tempo gaan ontwikkelen. Het uitvliegmoment is namelijk al na ongeveer 17 dagen, dus vanaf 25 juni.

Honger!

De kuikens hebben veel energie en bouwstoffen nodig om in zo’n korte tijd uit te groeien tot een volwassen mus. Ma en vooral Pa zijn daarom continu in de weer met de aanvoer van allerlei insecten. In de eerste twee weken van hun leven eten kleine huismussen vooral zachte, eiwitrijke insecten zoals bladluizen, (dans)muggen, vliegen, vliegmieren, gaasvliegen, rupsen en spinnen. Naarmate de jongen in die periode groeien, wordt dit dieet geleidelijk aangevuld met plantaardig voedsel. De jongen worden gevoerd tot een week of twee na het uitvliegen en dan is het voedsel hetzelfde als die van een volwassen huismus.

Het voedsel van volwassen huismussen bestaat voornamelijk uit zaden van grassen en onkruiden en wordt aangevuld met insecten en hun larven, bessen en bloemknoppen. In stedelijke omgeving zijn naast het voedselaanbod uit voedersilo’s ook broodkruimels en andere voedselresten van mensen en hun huisdieren de belangrijkste voedselbron. Ook wordt er wel grit (kalk) en kleine hoeveelheden kleine steentjes gegeten, dit bevordert de vertering van harde granen. In het broedseizoen hebben vrouwtjes bovendien voldoende eiwitrijk voedsel nodig om eieren te kunnen leggen.

Credits headerfoto: Roel Bruinsma

Bronnen:
Stefan Sand, Ontwikkeling Huismus nestjongen dag 0 – dag 10, Sovon 
Bij12, Kennisdocument: Huismus - Passer domesticus, versie 2.1, februari 2023

De ontwikkeling van de huismus van dag 0 tot dag 10

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huismus Alle Beleef de Lente blogs