Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 18 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1022x
Zouden er een paar 'vroege' jongen bijzitten, die al verder gaan dan korte oefenrondjes en al zo hoog 'durven'? Ik zal het nooit weten. De jongen van mijn nest zijn in ieder geval nog niet zover! Ze zijn nooit langer dan een paar minuten weg.
Op warme, heldere dagen zoals er (soms) in de zomer zijn, zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek. Zo hoog hebben ze een enorm gezichtsveld en zien ze precies waar er wordt gemaaid of gehooid. En thermiek is ook onmisbaar tijdens de trek, alleen zo kunnen ze enorme afstanden afleggen.
Je kunt zelf op een mooie dag in het gras gaan liggen om naar rondcirkelende ooievaars te kijken zonder een stijve nek te krijgen. Of je kunt het van bovenaf bekijken. Via deze link naar de VPRO is te zien hoe een ooievaar van thermiek gebruik maakt om uiteindelijk weer op zijn nest terug te keren.
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..