Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoe kon de zeearend terugkeren?

Sarah Ligthart | maandag 27 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 172x

Dat we de broedende zeearenden in ons land niet voor lief moeten nemen, is hopelijk wel duidelijk. Ze zijn best een tijdje weggeweest namelijk. Maar hoe komt het dat ze zijn teruggekeerd? En hadden wij mensen ze daar een handje bij kunnen helpen?

Hoe zijn ze verdwenen?

De vorige eeuwen waren heftig voor de zeearenden in Nederland. In de 19e eeuw kon je hier en in andere Europese landen geld krijgen als je een zeearend (of andere roofvogel) had geschoten. Dit was natuurlijk niet bevorderlijk voor de populatie zeearenden die destijds leefde. Ook in de 20e eeuw had de zeearendenpopulatie het zwaar. De intensieve landbouw bracht veel pesticiden met zich mee en ook andere gifstoffen en zware metalen van de jaren ‘60 zorgden voor verzwakking van de zeearenden. De broedsels lijden hier ook weer onder: dunne eierschalen, kwetsbare jongen of helemaal geen jongen.

Natuurbescherming to the rescue!

De ban van de uiterst schadelijke stof DDT in de jaren ‘70 en andere natuurbeschermingsmaatregelen zorgden voor een betere omgeving voor de zeearend om in te leven. De situatie in Nederland verbeterde en de zeearend keerde terug! Er komen steeds meer broedgevallen bij en de verspreiding van de zeearend breidt zich ook uit naar allerlei verschillende natuurgebieden.

Zeearenden herintroduceren in een gebied?

In België is de zeearend recentelijk pas gaan broeden, maar had dat ook wat eerder gekund? Kunnen mensen de vogels uitzetten, om ze een handje op weg te helpen? Dat is wat ze in Groot-Brittannië een aantal keer hebben geprobeerd. De pogingen die gedaan werden in de jaren ‘50 en ‘60 om vogels te introduceren in Schotland mislukten helaas, maar de poging van 1975 was succesvol en resulteerde in een broedgeval in 1983. Dit succes was vooral te danken aan de veranderende mening onder omwonenden van het gebied, nu zij het eens waren met de uitzettingen, was de slaagkans hoger. In Schotland zijn er nu ongeveer 152 zeearendpaartjes en ook in Engeland zijn een paar jaar geleden succesvol de zeearenden geïntroduceerd.

Het is dus mogelijk, maar wel een zeer lastig traject lijkt mij. Vandaar dat het zo fijn is dat het goed gaat met de zeearenden in Nederland!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs