Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoe herken ik eigenlijk de Zeearend?

Albert Eggens | donderdag 4 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 542x

Nou, dat is niet zo moeilijk, het is een van onze grootste vogels die in Nederland leeft. Dus als er een schaduw over je heen trekt, vliegt er waarschijnlijk een zeearend over je heen.

Nou schreef ik in mijn vorige blog dat het vandaag de dag moeilijker is om geen zeearend tegen te komen dan om er wel een tegen te komen, maar dat is natuurlijk een beetje met en knipoog gezegd. Op de uitzonderingen na moet je wel in de gebieden zijn die overeen komen met hun habitat. En zeker als er een schaduw over je heen trekt, is het na alle waarschijnlijk gewoon een wolk die voor de zon langs gaat.

Maar hoe herken je nu een zeearend?

Als er redelijk laag een over vliegt, herken je hem eigenlijk direct, Het is echt een grote indrukwekkende vogel en er komt dan echt wel iets over vliegen. Zijn bijnaam is dan ook de “Vliegende deur” met rechte brede vleugels en kan een spanwijdte bereiken van maar liefst 2,50 meter. Dit is vergelijkbaar met de spanwijdte van een knobbelzwaan. Als de vogel zweeft doet hij dit altijd met de vleugels vlak en niet zoals andere roofvogels in een V-stand

Als het wat hoger vliegt moet je wel wat beter kijken, maar zelfs dan, ook zonder verrekijker moet je hem kunnen herkennen als een zeearend. Nog niet zo lang geleden vloog er 1 over mijn huis heen. Hij kwam met de kop naar ons toe aanvliegen, mijn vrouw zei nog daar komt de onze buizerd weer aan. Nu heb ik als we buiten zijn eigenlijk ook altijd de verrekijker buiten liggen en kon ik er al snel een zeearend van maken en kon ik de zeearend als tuinsoort aftikken.

Terug naar het nest

Het is rustig op het nest, de komkommertijd van het broeden zeg maar, en dat is goed. In deze fase is rust goed. Het wordt straks nog druk genoeg als de kuikens uitkomen, de ouders zullen dan hard moeten werken om de jongen van genoeg eten te voorzien om hard te groeien. Geeft ons de kans om de volgers van Beleef de lente mee te nemen in blogs die wat meer vertellen over de zeearend.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs