Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hoe gaat het met de Oehoe in Nederland?

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | donderdag 20 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 878x

Met de Oehoes van Beleef de Lente lijkt het goed te gaan. De jongen groeien als kool en er wordt voldoende voedsel gebracht. Maar…. Hoe gaat het eigenlijk met de oehoes in Nederland? Neemt het aantal nog toe of stabiliseert de stand zich nu?
De laatste jaren kwamen er jaarlijks zo'n 8 territoria bij!

Eerste oehoepaar

In 1997 werd het eerste broedgeval van Oehoes in Nederland voor het eerst goed gedocumenteerd. Dat was in de Enci-groeve bij Maastricht. Er waren journalisten in de groeve die opnames maakten voor een radioprogramma. Toen een vogelaar tijdens het radioprogramma op de achtergrond een Oehoe hoorde roepen, kwam het balletje aan het rollen en werd het eerste broedgeval voor Nederland gedocumenteerd.

Langzame start

Daarna ging het nog niet snel bergopwaarts. Pas in 2004 kwam het aantal boven de 5 uit. Vervolgens duurde het 9 jaar voordat we in ons land konden spreken over 10 territoria. Na 2012 kregen de uilen de smaak te pakken en steeg het aantal snel (Ook al leken de reuzenuilen in 2015 en 16 een pas op de plaats te maken).

Eindsprint??

Vanaf 2017 lijken de Oehoes een sprintje te trekken. De laatste jaren kwamen er gemiddeld 8 nieuwe gebieden per jaar bij…….. en ja….. dan gaat het hard! In 2020 telden we in 46 gebieden roepende Oehoes. In 32 van deze territoria werd ook een nest gevonden. Op dit moment zijn er 47 gebieden bezet. Maar….. enkele daarvan moeten nog bevestigd worden. Het is dus nog spannend wat het eindresultaat aan het einde van dit seizoen zal zijn. Vooralsnog lijkt het erop dat we van een lichte toename kunnen spreken. Zeker niet meer de sprint die we de afgelopen jaren zagen.

In Winterswijk is een speciale kijkwand gemaakt om de Oehoes ongestoord te kunnen bekijken ( Gejo Wassink)

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs