Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het voorportaal

Ronald van Harxen, STONE | zondag 3 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 164x

Grote kans dat u het zich nog herinnert (wij in elk geval wel). Toen we afgelopen seizoen de jongen wilden ringen, doken ze als een speer achter elkaar het voorportaal in. Nog voor we tot drie konden tellen, hadden ze zich daar alle vier klemvast verschanst. Met geen mogelijkheid uit te peuteren.

Noodgedwongen moesten ze ongeringd de wijde wereld in. Mogelijk heeft er een (of twee) de afgelopen dagen toch nog een ring om gekregen. Tijdens onze wintercontrole afgelopen twee weken, troffen we de nodige ongeringde uilen. Best kans dat daar een of meer jongen van vorig jaar tussenzaten. Maar omdat ze niet geringd waren, zullen we dat nooit met zekerheid weten.

Huidige broedpaar

Theoretisch zou het ook kunnen dat het huidige broedpaar bestaat uit twee van de vier jongen van vorig jaar, broer en zus dus. Maar dat is theoretisch. De kans is echter heel erg klein. Zo'n situatie hebben we in ieder geval met geringde jongen nog nooit aangetroffen. Maar zeker weten doen we het in dit geval niet, ze zijn immers ongeringd. Wat weet je eigenlijk weinig als ze niet geringd zijn! Met een ring worden het (voor ons) individuen, zonder ring blijven onbekenden.

Een dingetje

Dat zich verschansen in het voorportaal begint echter langzamerhand een dingetje te worden. Tijdens onze boven al genoemde wintercontroles troffen we toch zeker vijf volwassen uilen die bij het openen van het controleluikje het voorportaal in doken. Voorgaande jaren gebeurde dat ook wel eens, maar niet zo vaak als dit jaar, 

Koolmezen en melkdoppen

U kent vast het verhaal van de koolmezen in Engeland waar een stelletje had ontdekt dat de doppen van melkflessen makkelijk te openen waren, waardoor ze eenvoudig wat voedzame melk kon opsnavelen. Het was 1951 en de melkboer zette de melkbestelling van de vaste klanten nog gewoon bij de voordeur. Van daaruit verspreidde het fenomeen zich geleidelijk over de rest van Engeland en bereikte op een gegeven moment zelfs Nederland. De een leerde het van de ander.

Morfische resonantie of imitatie?

Later werd het wel verklaard met de term morfische resonantie, een soort geheimzinnig neuraal netwerk dat ergens in de lucht hangt en waar iedereen gebruik van kan maken. Kruiswoordpuzzels kun je beter 's avonds invullen dan 's morgens, want dan kun je gebruik maken van kennis die in de loop van de dag in de lucht is komen hangen. Tegenwoordige gedragbiologen denken eerder dat het exploratieve gedrag van mezen en imitatie ervoor zorgde dat op meerdere plaatsen tegelijk het wiel werd uitgevonden.

Niet blij mee

Hoe het ook zij: wij bespeuren bij steenuilen een duidelijke tendens in het zich verschansen in het voorportaal. Als deze ontwikkeling zich doorzet, treffen we over een paar jaar alleen nog maar uilen in het voorportaal die er niet uit willen. Het is best mogelijk dat het begin daarvan ligt in het viertal belhamels van vorig jaar. Bedankt!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs