Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het verhaal achter de 3 muizen

Ronald van Harxen, STONE | zondag 23 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 972x

Het is verbazingwekkend hoeveel muizen er nog steeds aangevoerd worden. Een deel daarvan wordt netjes naar de nestkast gebracht. Zaterdagmorgen werden er in korte tijd 3 aangevoerd. Muizen eerlijk delen met je broertje of zusje is een nobele gedachte, maar gauw vergeten als je honger hebt.

De eerste

Zaterdagmorgen 22 juni: om 3:22 schiet V met een veldmuis de kast in. Beide jongen snellen achter haar aan. Linkspoot weet de muis te bemachtigen en schermt hem in een hoek van de kast af voor rechtspoot. Vrouw en rechtspoot vertrekken. Linkspoot scheurt een paar stukjes van de muis, legt hem om 3:33 op de voorraadplek rechtsvoor en vertrekt.

De tweede

Om 4:26 landt M op de tak met een kleine bosmuis in zijn bek en roept een paar keer. Even later verschijnen beide jongen. Rechtspoot ontvangt de muis en gaat ermee voor de kast zitten. Linkspoot heeft het nakijken. Rechtspoot eet eerst kleine stukjes van de muis maar besluit om 4:32 de muis in zijn geheel naar binnen te werken. "Kom daar nog maar eens aan." zal hij gedacht hebben.

De derde

Om 4:47 landen M en V bijna tegelijkertijd op de tak. M heeft een opnieuw een bosmuis gevangen. Hij staat hem direct af aan V die er de kast mee in gaat. Terwijl M nog op de tak zit, verschijnt linkspoot. Als hij V in de kast hoort roepen, stuift hij de kast in en pakt de muis van V af. V gaat weer naar buiten. Op het moment dat zij haar kop door de invliegopening steekt, verschijnt rechtspoot. Hij checkt of V prooi bij zich heeft en als dat niet het geval blijkt te zijn, vertrekt hij weer. Wat hij niet weet is dat linkspoot de muis al aangenomen heeft. Achter het net gevist dus. In de kast neemt linkspoot ondertussen de muis mee naar achteren en eet er een paar hapjes van. Om 4:50 legt hij de bosmuis bij de woelmuis op voorraad en gaat ook hij naar buiten

Muizenstrijd

5.37 uur: beide jongen landen na hun nachtelijke omzwervingen weer op de tak. Rechtspoot vliegt direct weer weg, maar linkspoot blijft hangen. Hij zit wat te dutten en gaapt een paar keer. Om 5:57 gaat hij de kast in, pakt de woelmuis en begint ervan te eten. Om 6:05 wordt het restant van de woelmuis linksachter in de kast gelegd en even later verdwijnt hij naar buiten. Om 7:35 komt rechtspoot de kast binnen, loopt door naar achteren en begint van de woelmuis te eten. Om 7:48 wordt het restje rechtsachter in de hoek gelegd. Om 7:56 grist linkspoot de muis uit de hoek en schermt hem af voor rechtspoot. Deze probeert linkspoot de muis te ontfutselen waarop linkspoot besluit boven op de muis te gaan zitten. Je ziet hem denken: ‘Kom er nu nog maar eens bij.” Als linkspoot even later verder gaat met de muis, blijft rechtspoot op de loer liggen, wachtend op een kans de muis af te pakken. Om 8:12 lukt dat en er ontstaat een kort gevecht. Rechtspoot wint en laat er geen gras over groeien. Om 8:25 is het laatste stukje muis in zijn maag verdwenen.

De eindstrijd

De muizen zijn nog niet op, de honger nog niet gestild en de strijd dus nog niet gestreden. Om 8:43 pakt rechtspoot de bosmuis en begint ervan te eten. Om 9:29 is de muis weer voor linkspoot die er wat stukjes aftrekt. Om 9:52 komt rechtspoot de kast binnen en scheurt af en toe een stukje van de muis. Om 10.14 werkt hij, terwijl linkspoot toekijkt, het laatste stukje muis naar binnen. Bij elkaar optellend lijkt rechtspoot ditmaal de wedstrijd gewonnen te hebben. Niet alleen heeft hij de eerste bosmuis voor zichzelf gehad, maar ook heeft hij flinke happen meegekregen van de tweede bosmuis en de veldmuis.

Geert heeft de muizenaanvoer mooi geclipt; zie De drie muizen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs