Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het Roodborstje tikt..........

Johan Arts | woensdag 13 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 864x

Wie kent dit liedje niet? Het schattige kleine vogeltje dat graag naar binnen zou willen.... Het feit is echter dat hij zijn spiegelbeeld ziet als een vijandige soortgenoot die zijn territorium probeert te betreden! Hieronder volgen nog wat wapenfeitjes!

We zien hem/haar vaker bij de vijver, het fameuze kleine vogeltje met het rood/oranje voorkantje: het Roodborstje. Een leuk, erg nieuwsgierig beestje dat niet bepaald bang uitgevallen is.

Een koppeltje Roodborstjes is op zijn minst een interessante combinatie te noemen. Waar bij andere vogels de man over het zangtalent beschikt, is dit in het geval van het Roodborstje nadrukkelijk bij man én vrouw aanwezig.  Samen met de man zingt ze – in afwisseling met elkaar – het hoogste lied, van ’s ochtends vroeg tot laat in de avond. Als de zingt in het broedseizoen kan het in de eerste instantie erop uitdraaien dat ze – zingend in het territorium van het mannetje – wordt aangevallen. Het mannetje heeft doorgaans echter snel in de gaten dat het om het vrouwtje gaat en zal haar vervolgens galant het hof maken. Zoals het een modern koppel betaamt zullen de jonggeliefden eerst gaan samenwonen alvorens aan kroost te denken. Ze zoeken beide voedsel en hebben beide hun eigen territorium. Samen één territorium delen teneinde voedsel te vergaren is absoluut géén optie! Roodborstkuikentjes krijgen overigens pas in het najaar van hun eerste levensjaar de befaamde rode borst.  Dit omdat ze anders op zeer jonge leeftijd teveel aandacht van predatoren zouden kunnen trekken.

De man blijft doorgaans het gehele jaar in Nederland, het vrouwtje en de jonge vogels vertrekken naar Zuid-Europese landen.  Door middel van een zijn zang bakent het mannetje zijn voedselgebied af.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs