Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het ooievaarsnest

Leo Daanen, STORK | dinsdag 13 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 644x

In Gennep zit het nest op een prima constructie die goed bevestigd is op de schoorsteen van het oude stadhuis. Vroeger zat het nest op de linker schoorsteen, later is de constructie op de rechter schoorsteen gemaakt en zijn de ooievaars dus een paar meter verhuisd.
Foto Leo: Links de paal die ingeteerd werd, rechts de paal die ingerot is en vervangen moest worden

Paal nesten.

Het nest in Gennep zit dus bovenop een speciaal gemaakte constructie die weer op de schoorsteen bevestigd is. Zoals jullie gezien hebben in mijn vorige blog “Een hele klus” is het een stevig frame met plaat profiel met vierkante gaatjes voor de water doorvoer. Nieuwe bodems erin, nieuwe rand erop en het nest kan er weer even tegen. Heel anders gaat het eraan toe met paalnesten. De paalnesten worden meestal in de grond geplaatst en geschoord met, of palen of schoor lijnen.

Rot op !

Maar. . . . . de paalnesten zijn niet zo onderhoudsvriendelijk als het nest op het oude stadhuis, wat dus op die speciale constructie zit. Een paal in de grond kan op den duur voor problemen zorgen, zo ook de paalnesten in Beugen die we inmiddels al vervangen hebben. De palen hebben we vanaf het begin jaarlijks ingesmeerd met speciale teer, zowel boven, als een stuk in de grond. Toen we deze na het broedseizoen weer in wilden gaan smeren, zei een van onze leden, Ohh Leo die paal is rot. Als spontane tegenreactie zei ik ach joh, Rot op haha. We hebben om de uitspraak moeten lachen, maar het leed was er echt niet minder om. . . . . . . en wat nu ????  Ja zo’n paal, daar durf ik geen ladder meer tegenaan te zetten en dan naar boven te klimmen !!

Gulle gever

Tsja daar zitten we dan, mooi nest maar rotte paal verdorie. Mijn voorstel was om er stalen balken voor te gebruiken, maar wat kost dat wel niet ?  Een lid (Hans) van onze werkgroep zei, daar weet ik misschien wel wat op. Via zijn werkgever heeft hij goede contacten met een staal leverancier en heeft daar eens aan de bel getrokken. Neeee, niet belletje trekken zoals jullie nu denken, maar letterlijk het bedrijf benaderd haha. Ik heb wat tekeningen gemaakt, met een lijstje wat we nodig hadden en potverdorie nog eens aan toe jongens, het werd allemaal voor ons gemaakt en ook nog op de plek afgeleverd. Stalen balken, hoeklijnen, bouten, moeren en alles mooi verzinkt ook nog. Kijk daar gaat ons Hartje voor de natuur nou eens sneller van kloppen zeg. Zo snel dat ik op het punt stond om naar de dokter te gaan haha, grapje hoor ! Een paar jaar later heeft dit bedrijf, toen ook onze tweede nestpaal aan vervanging toe was, ons weer geholpen. In een woord GE-WEL-DIG toch !!

Chapeau

Nu zijn onze nestpalen opgehangen tussen de twee verzinkte H-balken geschoord met rvs schoor lijnen. Die verzinkte stalen balken rotten voorlopig niet meer, dus onze klus is geklaard mede dankzij dit spontane staalbedrijf. Wij zijn ze hier ontzettend dankbaar voor en zullen deze lieve en spontane hulp nooit vergeten. Ik mag hier geen reclame voor maken, want dan krijgen we het nog drukker zegt het staal bedrijf zelf haha. Maar ontzettend bedankt voor jullie steun, mede anmens de ooievaars CHAPEAU hoor, een dikke pluim.

Groetjes, Leo.

Foto Leo: De nieuwe paal tussen de nieuwe stalen H-balken opgehangen en geschoord met staaldraad. Mooi toch !

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs