Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bart Franken
Vogelbescherming
Bart Franken | donderdag 20 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 590x
Inmiddels staat hij op de soortenlijst van de vijver voor dit jaar. Een prachtig mooi vogeltje, de kleinste soort die we kennen in Nederland. Eigenlijk zijn dat er twee, want beiden zijn slechts ongeveer 8 tot 9 centimeter lang en wegen maar zo’n 5 tot 6 gram! Dat is ongeveer een suikerklontje. Ik heb het over het goudhaantje en het vuurgoudhaantje! Het vuurgoudhaantje hebben we inmiddels bij de vijver op bezoek gehad. Daarvoor moeten we even terug naar Vijver overzicht 3 van begin maart. Vanaf [0:55] in het clipje komt het vogeltje het beeld binnen.
De goudhaantjes vind ik, hoe klein ook, prachtige vogeltjes om te zien. Dat komt met name door hun bijzonder mooie vurige, zwart omlijnde kuif. Bij de mannetjes is de “middenkruinstreep” oranje, bij de vrouwtjes is deze geel. Daarnaast hebben ze een opvallende witte vleugelstreep, verder zien ze er verrassend hetzelfde uit. Er is echter één belangrijk verschil: Het patroon in het gezicht. Vuurgoudhaantjes kijken een beetje streng. Ze hebben een duidelijke witte wenkbrauw streep en een zwarte oogstreep. Het goudhaantje heeft daarentegen een donker oog met een wit brilletje.
Beide soorten zijn echte bosvogels. Goudhaantjes zijn echte naaldbos bewoners, met name sparrenbos. Vuurgoudhaantjes leven ook wel in naaldbos, maar houden meer van gemengd bos en zelfs loofbos. De vogeltjes maken een komvormig nestje, bedekt met haren en veertjes. Een legsel bestaat uit zo’n 7 tot wel 13 eitjes. Wat een kleine kuikentjes moeten daar wel niet uit komen!?!
Ja, ze zijn dus echt heel klein. En ze zijn vlug. En hoog in de boomkruinen. Dus tja.. Moeilijk te spotten. Als je niet helemaal zeker bent welke van de twee je gezien hebt, kun je ze altijd nog herkennen aan hun geluidjes. Tenminste… Bij zo’n klein vogeltje horen fijne geluidjes. En de zang is ook nog eens hoog, heel hoog. Vooral voor oudere vogelaars is dat vervelend, want ze zijn zo hoog dat zij ze vaak niet meer kunnen horen. Dus als je het vuurgoudhaantje nog kunt horen zingen… Ben je nog jong 😉 Wil je weten / horen hoe het klinkt? Bekijk dan hieronder de informatiepagina's van de Vogelbescherming.
Hieronder staan de verschillen tussen de twee vogeltjes nog eens uitgelegd. Ben je een keer buiten in het bos en hoor je hele hoge piepjes? Succes met spotten!
~ Bart
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..