Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het is zover, het eerste ei!

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | vrijdag 24 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1024x

We zaten er allemaal naar uit te kijken. Wanneer komt dat eerste ei? Krijgen we dat goed te zien en hoeveel eieren zullen er komen?

Eerste ei vroeger dan 2016

Peter had in zijn blog van 14 maart al gemeld dat bij het begin van de baltsperiode de ijsvogels ‘voorlopen’ in vergelijking met 2016. Hij vertelde ook dat vorig jaar bij BDL het eerste ei gelegd is op 7 april. Ons ijsvogelpaartje is daarmee nu dus 14 dagen eerder dan 2016.

Doorgaans worden de meeste ijsvogeleieren in de eerste helft van de ochtend gelegd. Onderzoekers hebben opgemerkt dat het tijdstip beïnvloed kan worden door de hoeveelheid licht wat via de nestgang in de nestkamer valt. Liever niet te donker en ook niet te licht?

 

Vroegste eerste eidatum?

Voor de eerste eilegdatum kun je in Nederland wel uitgaan van de periode half maart-half april.

In de literatuur vind je interessante informatie over nauwkeurige eerste eidata. Zo is uit Zwitserland een vroegste datum bekend van 3 maart en ook 12 maart. In Duitsland 10 maart. In een verslag over ‘Het broedseizoen 2015 van IJsvogel en Grote Gele Kwikstaart in Twente’, geschreven door mede blogger Peter van den Akker verhaalt hij over een opmerkelijke waarneming. In het beschreven gebied werden in 2015 op 9 april (!) al uitgevlogen jongen gezien. In mijn onderzoeksgebied Gooi en Vechtstreek vliegen de meeste jongen van het eerste broedsel uit tussen half mei en eind mei. De melding van 9 april wordt door meerdere observaties ondersteund. Ga je hiermee terugrekenen wanneer het eerste ei gelegd moet zijn dan kom je uit op… circa 8 februari. Die uitvliegdatum van 9 april kan wel eens een absoluut Europees record zijn en daarmee ook de eerste eilegdatum.

 

Wanneer begint het broeden?

Nu is er een eerste ei. Af te wachten is hoeveel eieren er nog komen. Normaal gesproken wordt er iedere dag een ei geproduceerd. Gemiddeld kun je aannemen dat er 4-8 eieren worden gelegd. Vaak zijn dat er 6 of 7, maar als het onervaren vogels zijn kan het eerste legsel ook minder eieren bevatten.

Met broeden wachten de ijsvogels tot het laatste of voorlaatste ei is gelegd. Dat is natuurlijk heel prettig voor alle jongen die later binnen een paar uur allemaal op dezelfde dag uit uitkomen. Op die manier heeft ieder jong evenveel kans om op te groeien.


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs