Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Bernice Goffin
Bernice Goffin | maandag 8 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 170x
De kuikens gedragen zich nu nog wat als pasgeboren baby’s. Ze rusten nog veel en als ze wakker zijn, zijn ze vooral druk met om eten roepen en gevoerd worden. Wel zien we dat het eerste kuiken (K1), die inmiddels een ruime week oud is, al flink is gegroeid. Binnenkort zullen zijn/haar oogjes opengaan en langzaamaan zal K1 dan ook meer interesse gaan krijgen in de omgeving. Maar nu zijn alle kuikens eerst nog veel te druk met eten en groeien.
Want eten, dat kunnen ze! Vrouw kerkuil neemt veel tijd om de jongen te voeren. Hoewel de voedersessies soms maar enkele minuten duren, besteedt vrouw de laatste dagen in totaal ruim een uur tot anderhalf uur per dag aan het voeren van haar kroost. Dat zou de komende dagen zelfs nog wel meer kunnen worden, er komen inmiddels nog wat extra snaveltjes bij om te voeden.
Elke ochtend kijk ik gelijk even hoe het gaat met ons uilengezinnetje en zie steeds dat er nog wel wat muizen op voorraad liggen. Voor nu dus voldoende voedsel voor alle kuikens. Man kerkuil heeft de prooiaanvoer dan ook zeker al wat opgeschroefd sinds de komst van K1, wat in de grafiek onderin dit blog ook duidelijk terugkomt. Gedurende de broedfase was het voldoende om enkele muizen per nacht te brengen, maar meer snaveltjes betekent meer voedsel en ook man kerkuil weet dat. Hoewel hij sommige nachten wat minder heeft gebracht (er zijn immers ook wat regenachtige nachten geweest) wist hij dit daarna altijd weer goed te maken met voldoende aanvoer. De kuikens hebben een goede start.
Aan het begin van de broedfase bracht man kerkuil vooral spitsmuizen binnen. Inmiddels zien we een verschuiving naar grotere muizen, de woelmuizen (met een korte staart) en ware muizen (met een lange staart). We zien dit op deze locatie eigenlijk elk jaar terug; de grotere muizen hebben hier kennelijk wat tijd nodig om op gang te komen. Opvallend dit jaar is het hoge gehalte aan ware muizen. In de meeste jaren zien we aanzienlijk meer woelmuizen op de menukaart, maar het lijkt erop dat het aanbod aan ware muizen momenteel groter is. Zou het regenachtige weer ervoor hebben gezorgd dat de holletjes van sommige woelmuizen (die meer in het open weiland nestelen dan ware muizen) zijn ondergelopen? Ik ben benieuwd hoe de muizenstand zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Voorlopig is er voor ons nieuwe gezinnetje in ieder geval nog voldoende te vangen.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..