Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE
Ronald van Harxen, STONE | maandag 4 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1279x
Ik ben daar eens wat dieper in gedoken en heb de temperaturen in de winter en het vroege voorjaar van de afgelopen jaren eens afgezet tegen de datum waarop de steenuilen in onze regio het eerste ei legden. Er blijkt een duidelijk verband te zijn: hoe warmer, hoe eerder het eerste ei gelegd wordt. We zagen dat bijvoorbeeld heel duidelijk in 2014 toen de temperatuur in alle wintermaanden ruim boven het gemiddelde uitkwam. De gemiddelde legselstart was met 7 april ongekend vroeg. Een jaar eerder was het precies omgekeerd: met name in de maanden januari, februari en maart bleef de temperatuur fors achter bij de langjarige gemiddeldes voor die maanden. Gevolg: een extreem late legselstart. Gemiddeld werd pas op 27 april het eerste ei gelegd. 20 dagen later dan in 2014.
Er lijkt dus een duidelijk verband te zijn. Dat geldt voor de winter als geheel, maar zeker voor de tweede helft ervan, de maanden februari en maart. Overigens heeft het weer in maart de meeste impact. Een hele warme februari, gevolgd door een koude maart leidt nog niet perse tot een sterke legdrang. Wat dat betreft is het dan ook zeker nog te vroeg om te juichen. Weliswaar was het de afgelopen februarimaand met een gemiddelde temperatuur van 6,1 graad bijna 3 graden warmer dan het langjarig gemiddelde voor die maand, maar de start van maart ziet er niet heel hoopvol uit. Terwijl ik dit stukje tik, drijft er een wolkenpakket in 50 tinten grijs over. Ook de weersvooruitzichten voor de komende 14 dagen zijn niet erg opwekkend: overwegend bewolkt, regelmatig een bui en aflopende temperaturen met halverwege de maand 's nachts temperaturen tegen het vriespunt. Niet bepaald het warme weer waar we op zitten te wachten. En dan moet maart zijn staart nog roeren!
Een vroeg eerste ei lijkt er dan voorlopig ook niet echt in te zitten. Eerder nog nemen de kansen op een echt paasei toe. De eerste paasdag valt dit jaar namelijk laat, pas op 21 april. Zowel in 1998, 2004, 2006 als in 2010 werd op die dag het eerste ei gelegd. Wie weet gaan we in 2019 in de herhaling. Maar wie weet zit ik er helemaal naast. Steenuilen zijn immers geen kippen.
Bij de foto: links een steenuilenei en rechts een kippenei.
Voor de liefhebbers hieronder de grafiek waaruit de relatie tussen de temperatuur en de legselstart blijkt. Op de verticale as de legselstart in de periode 1998-2018 en op de horizontale as de gemiddelde temperatuur over de maanden december tot en met maart in diezelfde periode. Hoe hoger de temperatuur, hoe eerder de legselstart.
Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..