Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het doek valt

Peter de Vries, NIOO | woensdag 12 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 91x

En toen vlogen de twee overgebleven kleine Koolmeesjes precies op de juiste dag de wijde wereld in. En kijken we tegen een leeg nestje aan.

Weer een seizoen Beleef de Lente

En zo komt er dan een einde aan het 2024 seizoen voor de Beleef de Lente Koolmees. Ik schreef het al vele keren, geen enkel seizoen is hetzelfde. Elk jaar loopt het weer net even anders dan wij van tevoren bedenken. Voorspellingen komen vaker niet dan wel uit. Maar, dat maakt het ook zo leuk. We weten heel veel van de Koolmezen. We weten hoeveel ze eten, hoeveel voer de jongen moeten krijgen, hoeveel gram de jongen minimaal moeten wegen als ze uitvliegen om te kunnen overleven. Maar we weten ook genoeg dingen niet. Hoe zorgt een Koolmees ervoor op precies het goede moment zijn eitjes te leggen zodat de jongen uitkomen tijdens de zogenaamde rupsenpiek. Kan een Koolmees het bos 'lezen' en ziet (voelt) die dingen die wij niet waarnemen of niet belangrijk vinden? 

Dit jaar 

Dit jaar was dus een bijzonder jaar. Het begon allemaal een beetje stroef met een lege nestkast. Gelukkig kwam dat allemaal goed doordat de hele setup verplaatst kon worden en we midden in het broedseizoen gelukkig bij een familie Koolmees konden meekijken. De jongen van dat nestje vlogen voorspoedig uit, waarna de camera's nogmaals verplaatst werden en we voor de tweede keer konden genieten van een nestje Koolmezen. Een unicum voor de Koolmees bij Beleef de Lente. Na een reddingsactie vlogen ook deze jongen uit. 

Dank

De bloggers willen iedereen voor en achter de schermen bedanken voor de hulp en medewerking. Elk jaar loopt het allemaal zo soepel en gesmeerd. Dat is een groot compliment waard!! Ik vond het weer geweldig om te doen en ben elk jaar weer blij verrast door alle spontane en leuke reacties die ik krijg op mijn geschrijf. Heel inspirerend en ik kijk dan ook reikhalzend uit naar het volgend jaar. Want, heel veel is vandaag de dag onzeker. Maar 1 ding staat als een paal boven water, volgend jaar gaan de Koolmezen weer broeden en natuurlijk zijn wij daar dan getuige van (-: 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs