Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het doek valt

Peter de Vries, NIOO | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1091x

Op 15 februari schreef ik het eerste Beleef de Lente Koolmezen-blog en vandaag aan mij de eer de laatste te schrijven. Met in totaal 47 blogs hebben wij - de vier bloggers - gepoogd jullie de Koolmezen-lente te laten beleven. En, gezien de vele positieve reacties, zijn we daar wonderwel in geslaagd!

Elke blogger schreef het Koolmezen-blog vanuit de kennis en binding met de Koolmees. Zelf heb ik het niet zo vaak over de Beleef de Lente Koolmees gehad, maar juist geprobeerd uit te leggen wat het onderzoeken van Koolmezen precies inhoudt en wat daar allemaal bij komt kijken. 

'Waar is het goed voor?'

In dit laatste blog, voordat het doek voor dit jaar echt helemaal definitief valt, wil ik uitleggen waarom wij bij het NIOO de Koolmees onderzoeken. "Allemaal heel erg leuk Peter", hoor ik vaak, "maar waar is dat nu eigenlijk allemaal goed voor?" Laat ik beginnen met te benadrukken dat onderzoek bij het NIOO niet per se direct een aanwijsbaar maatschappelijk nut dient te hebben. Wij onderzoeken bijvoorbeeld niet de gevolgen van een windmolen die ergens gebouwd gaat worden. We proberen mechanismen in de ecologie te begrijpen en deze te duiden. Dat neemt niet weg dat maatschappelijke relevatie in het fundamentele onderzoek steeds belangrijker geworden is. We onderzoeken de Koolmees niet voor de lol (hoewel het wel heel erg leuk is om te doen, geloof me!), daar is wel zeker een maatschappelijke relevatie aan verbonden.

Al meer dan 65 jaar

Het Koolmezen-onderzoek aan (de voorlopers van) het NIOO is een van de langst lopende monitoringsonderzoeken in de wereld. Al meer dan 65 jaar worden op exact dezelfde manier en in exact dezelfde vier bosgebieden populaties Koolmezen gevolgd. Gevolgen van bijvoorbeeld zure regen, klimaatverandering en het verdwijnen van insecten krijg je niet in een paar jaar 'te pakken'. Hiervoor heb je langdurig (en dan vaak vele tientallen jaren) onderzoek nodig. Pas dan kan je gevolgen van bovengenoemde ontwikkelingen in het milieu en het landschap zien. 

Burgerlijke stand

Tegenwoordig nemen we ook bloedsamples van de Koolmezen waardoor we een compleet overzicht hebben van de 'burgerlijke stand' in ons onderzoeksgebied. We weten precies in welke kast een bepaalde Koolmees is geboren en wie zijn/haar broertjes en zusjes zijn en waar die broeden. Tevens weten we het broedsucces van al deze vogels en weten we precies op welke dag de vrouwtjes het eerste ei leggen. 

Alle bovengenoemde gegevens zitten in een grote relationele database. Met een 'simpele' zoekopdracht kan je gegevens van een bepaald jaar, een individu of een bepaalde neskast opzoeken. Op het onderzoek aan Koolmezen zijn al heel wat onderzoekers gepromoveerd en er komen heel erg vaak buitenlandse onderzoekers die onderzoek doen aan onze Koolmezen of gebruik maken van onze database. Ook in dit opzicht draagt onze kennis aan een belangrijke maatschappelijk nut bij.

Bedankt

En, nu laat ik het Beleef de Lente-doek bijna echt vallen. Maar niet voordat ik - mede namens mijn drie mede-bloggers - iedereen van het Beleef de Lente-team en het Koolmezen-team hartelijk bedankt heb voor het in ons gestelde vertrouwen, de ondersteuning en de bijzonder fijne samenwerking. Het was een meer dan interessant voorjaar en persoonlijk kijk ik al weer reikhalzend uit naar het voorjaar van 2020. Want, ik weet het wel zeker, ook dan gaan we het voorjaar weer samen met de Koolmezen beleven!!  

 

Ook zo genoten van de koolmezen op Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

Een Pimpelmees ;-)

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs