Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Het derde legsel lijkt compleet!

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | dinsdag 13 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1000x

Op 9 augustus om 11:23 uur heeft vrouw kerkuil het zevende ei gelegd van het derde legsel. Op dit moment lijkt het erop dat het derde legsel compleet is. We mogen ervan uitgaan dat deze vrouw in topconditie is! Zeventien eieren verder, in de rui en broedend op zeven eieren, wie doet het haar na?
Foto Jan van Dam

In herhaling vallen

In het clubhuis werd al opgemerkt dat de blogs soms ook wel in herhaling vallen. Tja, we hebben natuurlijk al een nest groot zien worden voor de camera van Beleef de Lente en het derde legsel gaat hoogstwaarschijnlijk net zo als nest twee. Bovendien is het voor ons als bloggers ook een extra uitdaging om interessante blogs te blijven verzorgen.

Broedbiologie

De trouwe kijkers weten inmiddels dat kerkuilen in alle maanden van het jaar kunnen broeden. De voedselsituatie moet dan wel optimaal zijn. Zo kunnen het gehele jaar door jonge kerkuilen worden waargenomen. Jongen van de tweede en derde (uitzondering)  broedsels vliegen pas laat uit. Bij de webcamuil kunnen we zien dat deze kerkuil al vroeg het eerste ei heeft gelegd, namelijk op 13 maart. In gemiddelde jaren legt de kerkuil in april/mei de eieren. We kunnen zien dat het voedselaanbod bij onze webcamuilen goed is. Maar dit wil niet zeggen dat dit beeld landelijk is.

Achterhoek Noord

In dit gebied ben ik zelf actief, de eerste indruk van 2019 is dat de kerkuilen ook in dit gebied vroeg begonnen zijn met broeden In het jaar 2018 hadden wij een slecht kerkuilenjaar, dus het idee dat als er veel veldmuizen zijn, zodat de kerkuilen vroeg beginnen met broeden, lijkt zeer aannemelijk.  Alleen niet alle kasten zijn bezet, wel meer dan in 2018, maar geen verrassende nieuwe onbezette plekken die nu wel bezet zouden zijn. In deze regio valt het wel op dat er nu later in het jaar ook nieuwe plekken bezet raken voor de eerste leg en daar zijn nu nog jongen van een week of vijf zes. Daaraan kun je zien dat regio’s enorm kunnen verschillen. Wij hebben wel grotere legsels dan in 2018. Binnenkort gaan we alle kasten nog een keer langs om te kijken of er tweede broedsels zijn of late eerste legsels.

Kijkers Beleef de Lente

Ik lees dat sommigen kijkers wel nieuwsgierig zijn naar het landelijk beeld, helaas is hier op dit moment nog niet heel veel van te zeggen om bovenstaande reden. De stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland verzamelt deze landelijke gegevens eenmaal per jaar in januari. En meestal is dit een hele klus om al deze gegevens aangeleverd te krijgen door de vele vrijwilligers en regio-coördinatoren.

Vrijwilligers

Veel vrijwillige controleurs (beschermers van kerkuilen) zijn op dit moment voor de tweede keer bezig met het controleren van de nestkasten. Dat is niet altijd gemakkelijk voor ze, want de nestkasten hangen hoog. En het moet wel veilig kunnen. Daarom gebeurt het steeds vaker dat kerkuilnestkasten wat minder hoog worden gehangen dan de 10 tot 15 meter die gebruikelijk was.

Jong talent

Veel regio’s zijn op zoek naar jong talent dat opgeleid kan worden tot nestkastcontroleur. Heb je belangstelling, meld je aan bij een regiocoördinator bij je in de buurt, deze kan je vast verder verwijzen naar een plaatselijke kerkuilenwerkgroep. Klik hier

Donateur

Je kunt de Stichting Kerkuilenwerkgroep ook steunen door een donatie klik hier

Digitale nieuwsbrief

Om je te abonneren op de digitale nieuwsbrief Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland klik hier

                                                                                                             

Foto André Eijkenaar 13 jongen vandaag in de provincie Groningen

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs