Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Het bewogen liefdesleven van een Nederlandse jongeman en een Deutches Fräulein

Ronald van Harxen, STONE | dinsdag 31 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 396x

Van oudsher wordt er in Winterswijk over de grens getrouwd, zelfs toen er formeel nog geen sprake was van een grens. Dat geldt voor mensen, maar zeker ook voor dieren. Dus ook voor steenuilen. Af en toe treffen we daarvan het bewijs. Bijvoorbeeld vrijdag toen we een bijzondere Duitse Omi troffen.

12 jaar oud

We troffen 4.400.410 voor het eerst op 28 april 2012. Het was toen een fris, jong ding, het jaar daarvoor op 27 mei geringd in Billerbeck-Altstätte, 38 kilometer in de richting van Münster. Toen we haar vrijdag (op haar ringdag!) opnieuw van het nest haalden, had ze respectabele leeftijd bereikt van 12 jaar (en een paar dagen). Daarmee is ze de oudste dame die er - voor zover wij weten - op dit moment in onze populatie rondvliegt. 

Diamanten huwelijk

Ze heeft een bewogen leven achter de rug. Haar huidige man hebben we op 28-2-2015 geringd op de plek waar hij nu nog zit. Ook hij is een oudje dus, minstens acht jaar. Al die jaren hebben ze met elkaar gehuisd. Daarmee breken ze een record: nooit eerder troffen we een koppel waarvan we konden bewijzen dat ze acht jaar bij elkaar bleven. Over trouw aan elkaar en aan de broedplek gesproken. Strikt genomen is dat laatste niet helemaal waar. want behalve op de plek waar we het stel nu troffen - in nestkast in een eik - broedden ze op twee andere plekken in hun territorium. De eerste jaren in een nestkast tegen aan een schuur en later nog aan de overkant van de weg in een nestkast in beuk. Maar steeds verhuisden ze samen. Op vreemdgaan of partnerruil konden we ze nooit betrappen. 

Succesformule?

Als het gaat om nakomelinhen was het stel tot dusverre niet heel succesvol. In de meeste jaren mislukte het broedsel. Alleen in 2011, 2013 en 2020 vlogen er succesvol jongen uit (3,2 en 2). Over 2019 en 2021 ontbreken helaas de gegevens omdat ze toen op geen van de drie bekende plekken broedden. Groot was dan ook onze verrassing toen we ze vrijdag troffen met twee vers uitgekomen jongen en twee eieren. Mochten de twee van dit jaar groot worden, dan hebben ze in acht jaar tijd negen jongen zien uitvliegen. Ook een record, maar dan aan de onderkant. Gemiddeld immers maar net iets meer dan één jong per jaar. Misschien is dat ook wel de succesformule achter hun lange leven (en huwelijk): niet te veel kinderen en regelmatig een jaartje overslaan!

Foto in de header: De Duitse dame (foto: Henk te Riet)


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs