Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Het beheren van Bliek, een eiland midden op het Haringvliet

Vera Willemsen | woensdag 30 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 638x

Het eiland Bliek is in 2018 speciaal voor kustbroedvogels aangelegd. Kustbroedvogels houden over het algemeen van kale vlaktes met weinig vegetatie. Het Hoekschewaards Landschap en Staatsbosbeheer zorgen er samen voor dat het eiland Bliek een geschikte plek blijft voor kustbroedvogels.
Nest van een kleine plevier. Foto gemaakt door @ Vera Willemsen (Staatsbosbeheer) tijdens een monitoringsronde

Maar hoe wordt een eiland midden op het Haringvliet beheerd?

Zoete omstandigheden

Bliek wordt omringd door zoet water. En wat krijg je bij een zoet gebied? Vegetatie! En dat is nu precies waar kustbroedvogels niet van houden. Kustbroedvogels zoals de visdief en de kluut vinden het namelijk fijn om hun nest(jes) te bouwen op een kale bodem. Dit nestje bestaat enkel uit een kuiltje in de grond met soms wat schelpjes en kleine takjes. Dit is ook een van de redenen waarom het niet toegestaan is voor het publiek om het eiland Bliek te betreden. De nestjes zijn heel goed gecamoufleerd waardoor je deze als bezoeker heel makkelijk over het hoofd kunt zien, met alle gevolgen van dien..

Maaien

In het najaar wordt het eiland helemaal kaal gemaaid. Dat klinkt best rigoureus maar ik leg straks uit waarom dit belangrijk is. Aangezien het eiland Bliek midden op het Haringvliet ligt, moeten de beheerders soms hun creativiteit gebruiken om met de trekker hier te komen. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige vegetatie zijn er twee verschillende manieren om het eiland Bliek te maaien. Vorig jaar was het voldoende om met een kleine groep op het eiland aan de slag te gaan met een bosmaaier. Een bosmaaier is een draagbaar gereedschap waarmee verschillende vegetatie kan worden gemaaid. Wanneer de vegetatie grootschaliger aanwezig is, maaien we het eiland Bliek met een kleine trekker. Deze trekker is zo klein dat deze gemakkelijk met een bootje te vervoeren is naar het eiland.

Helemaal kaal

De beheerders beginnen in het najaar met het verwijderen van alle wilgjes. Kustbroedvogels houden zoals eerder gezegd niet van vegetatie, en dus al helemaal niet van bomen! Predatoren zoals kraaien komen op bomen af om hier een nest te maken. In dat geval hebben de kleine kustbroedvogels geen schijn van kans.
Na het verwijderen van de wilgjes wordt het eiland helemaal kaal gemaaid. Dit gebeurt alleen bovengronds zodat de wortels van de vegetatie wel blijven zitten.

Ideale omstandigheden

Wanneer de kustbroedvogels in het voorjaar richting Bliek komen om te broeden hebben zij de ideale omstandigheden om hun nestje te maken op de kale grond. Omdat er bovengronds wordt gemaaid gaat de vegetatie in de loop van het broedseizoen wanneer de eerste vogels uit het ei zijn gekomen weer groeien. Maar op dat moment is een beetje vegetatie juist meer dan welkom! De jongen die zijn uitgekomen kunnen in de vegetatie wegduiken en schuilen voor bijvoorbeeld predatoren.

Vogelkijkhut

Het vogeleiland Bliek is niet toegankelijk voor het publiek zodat de vogelsoorten niet verstoort worden. Toch is er een manier bedacht waarop men het eiland kan beleven. Het eiland is per boot te bereiken en hier kan je een kijkje nemen vanaf de bijzondere vogelkijkhut. Het eiland kan daarmee bewoners rond en gebruikers van het Haringvliet laten zien welke vogelsoorten er allemaal leven op het eiland Bliek. Na hoog water of storm controleren de beheerder ook de vogelkijkhut, zodat het eiland de ideale omstandigheden biedt voor álle bezoekers ;-).

Beheerders van het Hoekschewaards Landschap en Staatsbosbeheer aan de slag op Bliek

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs