Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Sip Veenstra
It Fryske Gea
Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 3 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 804x
In de jaren vijftig waren er ongeveer 400 broedparen havik aanwezig in Nederland. Door het gebruik van pesticiden in de landbouw kelderde het aantal haviken naar zo’n 100 broedparen in de jaren zestig. In deze periode zag je dat meer (top)predatoren zichzelf langzaam vergiftigden. Als je bovenaan de voedselketen staat krijg jij namelijk het meeste gif binnen, want jouw voedsel heeft dit gif in zijn lichaam zitten. Na het verbod van deze schadelijke pesticiden herstelde de havik zich vrij snel naar een stabiele populatie van 2000 paar.
Als je de literatuur erop naslaat, vond ik het opvallend dat slecht weer zoals regen en kou weinig invloed schijnt te hebben op het broedresultaat van de havik. Wanneer rond half mei de eieren (afmeting 57mm x 44mm) uitkomen, is uiteraard het voedselaanbod één van de belangrijkste factoren voor de overleving van de jongen. Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 37 gram. Uiteindelijk groeit het mannetje naar een gewicht van 690 gram en het vrouwtje is behoorlijk zwaarder met een gewicht van 1200 gram. Het groeien kost de jongen enorm veel energie en daarom worden er veel prooien naar het nest gebracht. De komende tijd zullen we zien welke prooien er naar het nest worden gebracht, waarschijnlijk zal het vrouwtje de eerste drie weken op of zeer nabij het nest zijn.
Je ziet de laatste twee weken dat de man havik zo nu en dan takjes met loof (bladeren) op het nest aanbrengt. Het schijnt een antibacteriële werking te hebben op de prooiresten, die straks worden aangevoerd door de ouders. Is het waar of onwaar? De meningen over dit fenomeen zijn verdeeld. Wel lijkt het mij logisch als er prooiresten achterblijven op het nest, dat deze dan worden afgedekt door de aangebrachte bladeren. Het wordt tenslotte anders zo’n bende en dat trekt allerlei insecten en schimmels aan. (= niet bevorderlijk voor de conditie van de jongen)
Nu ik dit zit te schrijven hoor ik ook weer een nieuwe soort op de achtergrond, namelijk de ratelende triller van de dodaars (voor geluid scrol iets naar beneden). Daarna volgt het geluid van de boomkruiper (voor geluid scrol iets naar beneden), deze vogel is nog steeds het dichtstbij de microfoon.
It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..