Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Hé, houdt eens een keer op met dat gepoets!

Mark Hessels | vrijdag 22 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 112x

Tjongejonge, wat een stelletje ijdeltuiten zeg of zijn M en V misschien stiekem een stel ‘infuencers’, die reclame maken voor veerverzorgingsproducten. Ik ben er eens ingedoken of al dat gepoets nou niet een beetje overdreven is.
Vleugel van een vrouwtje kerkuil. Ondanks de beschadigingen is goed te zien hoe het nog altijd een mooi aaneengesloten vlak is waar de lucht niet doorheen kan.

‘Ja, wij zijn inderdaad allebei influencers, leuk hè’

Ik zie het M en V gelukkig nog niet zeggen, maar mocht het toch zo zijn dan gooi ik ze alsnog de kast uit. OK, da’s inderdaad ook wel weer een beetje emotionele reactie. Ik zal ze in ieder geval eens stevig aanspreken dat daar de wereld toch echt niet mooier of beter van wordt. Kerkuilen met botox of een ‘Brazilian butt lift’…. Volgens mij kunnen alleen mensen dit soort waanzin bedenken en er dan ook nog met grote groepen achteraan hobbelen.

 

OK, maar wat dan wel ?

Dus die durf ik wel uit te sluiten (maar ik houd het wel in de gaten), maar waar is die ijdeltuiterij dan toch allemaal goed voor ? Vorig jaar hebben we het een tijdje in de gaten zitten houden en we kwamen al gauw op gemiddeld meer dan een uur poetsen per dag. Dat kan toch allemaal niet overbodig tijdverdrijf zijn.

We hebben het regelmatig in blogs al wel over het belang van het verenkleed gehad, maar ik zet de belangrijkste dingen nog eens op een rijtje. De veren hebben best wel veel verschillende functies, zoals: isolatie, camouflage en draagkracht om te vliegen. Na een paar miljoen jaar evolutie heeft de veer zich dan ook ontwikkeld tot een fantastisch stukje techniek, waarvan vliegtuigbouwers nog steeds proberen om de kunst af te kijken.

 

Het kriebelt overal

Veren zijn niet alleen handig en noodzakelijk, maar het is ook een fantastische plek voor allerlei parasieten om zich te verbergen en een aantal van hen eet ook zelfs stukjes veer. Dat is natuurlijk leuk voor hen, maar niet bepaald in het voordeel van de uil. Dus poetsen en flink schudden om deze onuitgenodigde gasten kwijt te raken is één van de redenen om de veren goed en vaak te verzorgen. Bijkomend voordeel is dat dan ook gelijk het stof en zand en alles wat er nog meer in terecht is gekomen uit wordt geklopt.

 

Vleugelonderhoud om neerstorten te voorkomen.

Toch gaat in dat schoonmaken niet de meeste tijd zitten. Net zoals bij een vliegtuig, waarbij het prettig is als de toilet is schoongemaakt, maar ik toch vooral hoop dat iemand af en toe ook controleert of de vleugels nog in orde zijn en links en rechts een paar schroefjes opnieuw vastdraait, is ook voor de kerkuil vleugelonderhoud van levensbelang.

Als je een paar losse veren in je handen neemt is het bijna niet voor te stellen dat je daar een afgesloten vlak van kunt maken waar de lucht wel onderdoor en bovenlangs kan, maar niet erdoorheen. Want met gaten/gaatjes in de vleugel kost het vliegen veel meer energie en gaat het niet heel lang goed. Het meeste poetsen is er dan ook op gericht om de veren in perfecte staat te houden en ook netjes op elkaar aansluitend om een zo mooi mogelijk gesloten vlak te vormen.

 

Wat een gepruts

Iedereen heeft vast wel eens wat veren van de grond geraapt, die er nog best aardig uitzagen maar waar in de vlag toch een paar inkepingen zaten (zoals bijvoorbeeld onderin bij de grootste veer bovenaan dit blog). Ik weet niet hoe dat bij jullie werkt, maar ik kan dan nooit de verleiding weerstaan om te proberen om die vlag weer tot een mooi aaneengesloten geheel te maken (of ben ik de enige die daar last van heeft?). En hoewel ik dat nu toch al wel vele honderden keren heb geprobeerd is het me eigenlijk nooit gelukt. Toch krijgt een vogel dat iedere keer weer wel voor elkaar en dat alles met alleen zijn snavel als gereedschap. Tot het moment dat de veer zo afgesleten is dat het de vogel ook niet meer lukt en dan wordt het de hoogste tijd om die veer te ruien en te vervangen door een mooie nieuwe.

Op de foto’s in dit blog is ook al een beetje te zien hoe in mensenhanden zo'n vleugel langzaam steeds ‘slechter’ wordt en als tussendoor een vogel het niet weer netjes bijwerkt blijft er uiteindelijk niet veel van over.

 

Oh !  Aaah !!

Als je dat soort kreten in de chat ziet staan is de poetsbeurt meestal bijna klaar en dan volgt het moment waar iedereen op zit te wachten. Eerst even de boel flink los en leeg schudden en dan wordt de hele vleugel gestrekt zodat alle veren die belangrijk zijn voor het vliegen netjes goed zitten ten opzicht van elkaar en dan is hij of zij  klaar voor de volgende vlucht. En dan kunnen wij weer naar een filmpje van een influencer gaan kijken of misschien lekker een blokje gaan wandelen, net wat je zelf het lekkerst vindt….

 

En dit alles kun je (met uitzondering van dat stuk over influencers) nog eens op je gemak bewonderen in deze prachtige clip.

En hetzelfde ook voor een vleugel van een mannetje kerkuil.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs