Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Frank van Groen
WetlandWacht
Frank van Groen | woensdag 26 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 271x
Met die lange poten en snavel, ORANJEbruine kleuren en lange nek is de grutto een uiterst sierlijke vogel, met recht een ORANJE Koning van de Weide. Ongelooflijk dat zo’n ogenschijnlijk tere vogel op en neer naar Afrika kan vliegen.
Niet veel, alleen dat het gevonden is op 18 april, nu acht dagen geleden. Het legsel was al voltallig, met vier eieren. Hoelang het er al lag is onbekend. Het broeden begint bij het derde of vierde ei en duurt 22 tot 24 dagen. Dat betekent dat het nest op z’n laatst op 12 mei uitkomt, maar het kan zomaar een week eerder zijn.
Onze broedende grutto zit pontificaal in het zicht. We boffen maar, want normaal gesproken ligt een nest van een grutto goed verborgen in het gras, en naarmate het gras groeit wordt een grutto op nest steeds onzichtbaarder. Ervaren nestenzoekers herkennen zo’n bebroed gruttonest dan alleen nog maar aan de grassprieten die de broedende vogel af en toe over zich heen trekt. Die sprieten krullen op een typische manier wat naar beneden.
Geniet zolang het nog kan van deze elegante verschijning, want net als de kievit zijn ook gruttokuikens nestvlieders, die zelf op zoek moeten naar eten. Na het uitkomen zullen ze snel uit zicht verdwijnen.
Het nest ligt bij een plasdras in Eemland. Dankzij subsidies hebben boeren in dit gebied maar liefst 200 plasdrassen aangelegd, tijdelijk in het broedseizoen onder water gezette gebiedjes. Ze werken als een magneet op vogels.
Dat is ook te zien in het filmpje Slecht ochtendhumeur, van 22 april. Achtereenvolgens lopen twee kluten voorbij, terwijl een koppeltje wintertalingen links achter het nest een dutje doet. Even later doet een behoorlijk agressieve scholekster een uithaal, die vakkundig van repliek wordt gediend door onze grutto’s. Ze hebben immers een nest te verdedigen. Onderwijl balts een paartje tureluurs aan de rand van de plasdras. Even later komt een man slobeend aangewaggeld en doet een dutje recht achter het gruttonest, de witte borst naar voren. Langs de oever van de plasdras slobbert een bergeend. Die vervelende scholekster verstoort heel berekenend wreed het slaapje van de slobeend, naarling, zeker met het verkeerde been uit bed gestapt.
Vanwege een storing waren er helaas enkele dagen geen beelden. Vandaag zien we dat het water van de plasdras wat is gezakt. Nog steeds volop figuranten rond het nest, achtereenvolgens een paartje bergeenden, een baltsende dan wel kuiltje draaiende kleine plevier voor in beeld, een langs de oever foeragerende tureluur, nest materiaal verzamelende kneutjes, en weer die kleine plevier. Zo’n droogvallende plasdras is een mooi broedgebied voor deze pioniervogel. De tuutjes laten van zich horen, maar onze grutto broedt onverstoorbaar verder. Een alarmerende scholekster betekent het zekere voor het onzekere nemen, snel het nest verlaten. Kievit en tureluur sluiten de show af. Mooie locatie, op veel plekken zou kijken naar een gruttonest een stuk saaier zijn geweest.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..