Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Groter en sterker

Frank van Groen | donderdag 17 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 880x

Ons jonge Kauwtje is nu bijna twee weken oud en wordt met de dag groter en sterker. Al het voedsel dat beide ouders aandragen, is voor het enige overgebleven kuiken. Succes verzekerd?
Hopelijk ziet onze kuuk er over enige tijd net zo uit als deze pas uitgevlogen jonge kauw.

Afvalrace

Na het leggen van vijf eieren en het uitbroeden ervan overleden binnen drie dagen na het uitkomen drie van de vijf jongen. Enkele dagen later overleed een vierde jong. Gebrek aan eten? Onervarenheid van de ouders? Of was het een bewuste keuze van de ouders alleen het sterkste jong in leven te laten? Het is immers normaal dat gemiddeld slechts één à twee jongen uitvliegen bij kauwen schreef Ronald al in zijn blog van 10 mei.

Kauwen zijn intelligente vogels, net als veel kraaiachtigen, en ze leven in groepen. Maximale voortplanting kan voor in groepen levende vogels betekenen dat jongen uit grote broedsels een kleinere overlevingskans hebben dan die uit kleine broedsels na het uitvliegen. Misschien is bewuste infanticide door verwaarlozing wel een meer toegepaste strategie bij kauwen om alleen de sterkste jongen in leven te laten. Die jongen hebben dan wel een grotere kans om te overleven binnen de groep in de concurrentiestrijd met de gemiddeld zwakkere jongen uit grotere broedsels. Een andere theorie dan die van Ronald. Alleen gedegen onderzoek zou aan het licht kunnen brengen hoe het nu echt in elkaar zit.

Superkauw

Het overlaten van maar één jong is wel een riskante strategie. Als dat jong iets overkomt, is alles voor niets geweest. De ouders hebben er dus alle belang bij het enige overgebleven kuiken groot te brengen tot een superkauw.

Na de dood van het vierde kauwtje lijkt de overgebleven spruit nu hard te groeien en voldoende voedsel binnen te krijgen. Het is al een flinke kuuk zoals in het filmpje duveltje uit een doosje is te zien. Het enige overgebleven jong lijkt zelfs al mee te helpen met de verdediging van het nest op het einde van het filmpje opdrukken en wegwezen, maar dat is slechts schijn.

Onze kuuk heeft nu permanent honger om exponentiële groei mogelijk te maken. Het heeft me altijd verbaasd dat vogels zo snel kunnen groeien en binnen enkele weken net zo groot en vaak nog zwaarder kunnen worden dan hun ouders. Zoogdieren kunnen niet tippen aan die groeisnelheid.

Nog maar dik twee weken te gaan voor onze jonge kauw het nest gaat verlaten. Kijken jullie mee hoe snel kauwenkuuk verder groeit?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs