Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De pykjes worden gevoerd (webcam screenshot, 26 april 2023)

Door Rianca Vos

Groeien, vliegen en op eigen benen staan

Rianca Vos | donderdag 27 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 225x

Groeien doen ze wel, de pykjes van onze zeearenden. Maar hoe verloopt het groeiproces? Daar zal ik jullie in meenemen.

Donsbol

In de eerste fase zullen de kuikens in hun donskleed het meeste groeien. Van wat er al te zien is geweest, konden de pykjes na een paar dagen al wat meer bewegen. Regelmatig komen de kopjes omhoog als er wat te eten is. Ook is er in het filmpje Lytse boefkes goed te zien dat ze na drie dagen gaan boksen (boxting) met elkaar. Zo zijn ze steeds meer aan het bewegen. Naast dat ze wat meer kunnen bewegen verandert het dons ook. Het eerste dons wordt vervangen naar een wat dikkere, langere en grovere dons dat grijskleurig is. De poten van onze donsbollen op deze leeftijd hebben een lichtgele kleur, al kunnen deze ook licht roze zijn. Na ongeveer 20 dagen ontwikkelt het verschil in geslacht ook steeds meer.

Flapperen

In de tweede fase na ongeveer 30 dagen zullen de eerste veren zichtbaar zijn tussen het dons. Dan is de grootste groeispurt voorbij. Wanneer er steeds meer veren bij komen zullen de kuikens geleerd worden om de vliegspieren aan te spannen. Dan kan het flapperen beginnen. Dit gebeurt na ongeveer 40 dagen.

Vliegen

In de derde fase draait het om coördinatie. De jonge zeearenden worden sterker en leren het onder controle houden van de snavel, poten en vleugels. Ze gaan zelf de prooi stuk scheuren om zelf te eten. Ook hoppen ze meer rond in het nest. Na ongeveer 70 dagen gaan ze een poging wagen om te vliegen. Rond de 90 dagen zullen ze goed kunnen vliegen en uiteindelijk het nest verlaten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs