Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Great happy family

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 14 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 527x

De kuikens groeien voorspoedig er is immers genoeg voedsel voor alle kuikens. Op dit moment gaan we ervan uit dat alle kuikens groot kunnen gaan worden. En k6 heeft inmiddels zichtbaar zijn eerste muis achter zijn kerkuilenkiezen.
Kerkuil 34 dagen oud geringd 2021 MM Foto Dorien Masman

Help ik groei

K1 is inmiddels 34 dagen oud, dit is bijna 5 weken en het jong heeft nu bijna het gewicht van een volwassen kerkuil. De veren van de vleugels en de staart groeien nu snel. K1 gaat meer rondlopen.

In onze nestkast zijn de jongen kerkuilen goed beschermd. Voor kerkuilen die achter een uilenbord of tussen het dakbeschot wonen is dit een kritieke periode. Het komt herhaaldelijk voor dat er een jong uit het nest valt. Vooral aan het begin van de nacht, wanneer de jongen staan te dringen aan de rand van het nest, als één van de ouders met een prooi komt. Een klein duwtje en één van de jongen tuimelt naar beneden. Bij luid blazen (hier zit ik) zullen de ouders het jong blijven voeren.

Vlak voor het in ontvangst nemen van de prooi slaat het jong de vleugels omhoog en krijst luid. Daarna schermt de jonge kerkuil de prooi af met de vleugels. Grote prooien worden nog wel in stukken gescheurd, maar meestal worden ze in zijn geheel naar binnen gewerkt, te beginnen bij de kop.

Terwijl de veren snel groeien, verdwijnt het dons van de vleugelpennen. Op de borst en lichaamsflanken is het dons nog volop aanwezig. Tussen de voederingen door zijn de jonge kerkuilen steeds meer actief, ze lopen, springen en fladderen op en rond de nestkast en spelen met het nestmateriaal, maar slapen uiteraard ook veel.

Glazenbol

Hier in het Woold gaat het goed met ons uilengezin en is het voor ons als Beleef de Lente kijkers een waar genot om te zien, dat ondanks het verschil in aantal en  leeftijd van de kuikens, er voldoende voedsel en aandacht is voor alle kuikens uit dit gezin, waar man en vrouw kerkuil hun liefde en aandacht aan alle kuikens kunnen besteden. 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs