Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Linda Persoon
Linda Persoon | vrijdag 28 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 898x
De torenvalk heeft een kromme, scherpe snavel. Dat is niet zomaar, de vorm van de snavel is aangepast aan het dieet van de vogel. Of is het misschien andersom? Valken gebruiken hun snavel om hun prooi te doden. De snavel is uitgerust met een ‘valkentand’, een inkeping in de bovensnavel. Hiermee kan hij makkelijk pezen en halswervels doorsnijden. Zaden en insecten kun je met deze snavel niet zo makkelijk oppikken. De snavel van de torenvalk is dus speciaal gericht op zijn voedsel.
Verschillende vogelsoorten hebben verschillende soorten snavels. Dat is wel logisch, want ook niet elke vogel eet hetzelfde. Zo heeft de eend een platte snavel om voedsel uit het water te zeven en heeft de ooievaar een lange spitse snavel om vis, kikkers en mollen mee te vangen. Er zijn snavels om noten mee te kraken, snavels om insecten mee te vangen en snavels om diep mee in de grond te porren. Let er maar eens op bij onze verschillende camera’s en kom er achter waar al die verschillende snavelvormen voor dienen!
De snavel is aangepast aan het voedsel maar heeft ook andere functies. Zo kunnen vogels met een dunne snavel perfect een nestje bouwen. Takjes, mos en veertjes worden vakkundig in elkaar gevlochten met slechts de snavel als gereedschap. Felgekleurde snavels zijn belangrijk bij de balts en partnerkeuze. De dame laat het uiterlijk van de snavel van een toekomstige partner mee spelen in haar keuze. Ook is de snavel belangrijk voor het onderhouden van de veren. De veren worden ‘gekamd’ door de snavel en parasieten worden verwijderd.
Tot slot is de snavel ook belangrijk voor het voeren van de jongen. Vogels geven natuurlijk geen melk en vliegen ook niet met boodschappentassen af en aan. Voedsel wordt in de snavel meegenomen en aan de jongen gevoerd. Voor onze kleine valkjes wordt het nog in stukjes gescheurd. En daar gaan die snaveltjes weer open; Wij Hebben Honger!
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..