Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gewichtig

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 30 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 738x

De jongvolwassenen maken het uitstekend. De tafel in Hotel Mama (én Papa!) is nog altijd rijk gedekt en met de lichaamsbeweging en chill-momenten zit het ook wel goed. Ze zijn niet de enige jongelui die dit jaar in luxe opgroeien en in prima conditie verkeren, zo blijkt uit ons onderzoek.

Toen we vrijdagavond 22 mei linkspoot (LP) en rechtspoot (RP) op een leeftijd van 22 dagen konden ringen, wegen en meten bleek dat we met goed gevulde uiltjes te maken hadden. Ze hadden  behoorlijk ‘overgewicht’ want wogen respectievelijk 11% en 4% meer dan het streefgewicht dat bij hun leeftijd hoorde. 

 

Conditie

Bij vogels meten we de conditie aan het gewicht. Hiertoe vergelijken we het gewicht met het streef- of referentiegewicht uit het groeiboekje. In jaren met een bovengemiddeld  broedsucces (grotere legsels, veel succesvol uitgevlogen jongen), zoals dit jaar, zien we vaak dat in veel nesten de jongen hogere gewichten hebben dan in andere jaren. Niet gek natuurlijk, want goede broedjaren zijn de jaren dat er (ruim) voldoende voedsel beschikbaar is en logischerwijs zien we dat terug in de gewichten van de nestjongen. Goed doorvoede jongen verkeren in bovengemiddelde conditie, wat gunstig is voor de overleving in het nest (tot aan het uitvliegen) maar zeker ook in de periode nadat ze het nest verlaten, op weg naar zelfstandigheid.

 

2020 in de Top 5

2020 is zo’n jaar dat de boeken in kan als een broedseizoen waarin de nestjongen in bovengemiddelde conditie verkeerden. In de 94 nesten waarin we in totaal 285 jonge steenuilen hebben geringd en gewogen, bleken de jongen op de ringleeftijd gemiddeld 4% boven het referentiegewicht te zitten. Daarmee staat 2020, samen met 2017, op gedeelde vijfde plek in de Conditie Top 5 over de periode 1998-2020. Topjaar blijft met stip 2019, toen de nestjongen gemiddeld maar liefst 8% zwaarder waren dan ‘normaal’.

 

170-plussers

U heeft ze in de blogs al vaker voorbij zien komen: de zware jongens en meisjes uit de categorie 170-plus. Dat zijn jongen die extreem zwaar zijn, want meer dan 170 gram wegen. Om een indruk te geven: dat is ruim 20 gram boven het gangbare uitvlieggewicht (het gewicht dat ze rond het ‘uitvliegen’ op leeftijdsdag 30 hebben). Met zo’n overgewicht ga je als jonge steenuil goed bepakt de deur uit.

Sommige jongen behoorden echter al ruim voor het uitvliegen tot de 170-plussers. 10 van de 285  jongen (3,5%) wogen tijdens het ringen 170 gram of meer. Zij waren gemiddeld maar liefst 25% zwaarder dan hun streefgewicht. Om u een idee te geven: we ringden deze jongen op een leeftijd van gemiddeld 23 dagen, dus ongeveer een week voor het uitvliegen. In plaats van 138,8 gram die bij leeftijdsdag 23 hoort, wogen deze 10 jongen gemiddeld 173,4 gram. Inderdaad, een overgewicht van 34,6 gram oftewel het equivalent van 2 verse, doorsnee muizen zonder kop! Maar dan dus omgezet in lichaamsvetten en spierweefsel. (Stelt u het zich eens voor: hoe prop je 2 muizen in een steenuilenjong van 23 dagen oud?)

 

Ook na het ‘uitvliegen’

Ook 27 van de 139 jongen (19%) die we konden wegen na de uitvliegleeftijd (na dag 30), behoorden tot de 170-plussers. Het zal niet verbazen dat dit voor een deel dezelfde jongen betrof als die tijdens het ringen ook al 170-plusser waren. Hoewel veel van deze 170-plussers vermoedelijk al enige lichaamsbeweging buiten de nestkast hadden genoten, was van serieus afvallen nog geen sprake.

5 van deze 27 jongen wogen zelfs meer dan 180 gram. De absolute topper was het jong dat op een leeftijd van 30 dagen meer dan 190 gram woog. Hij was dan ook enig kind van het gezin. Heel verbaasd waren we niet, want toen hij nog maar 2 dagen oud was konden we hem met moeite terugvinden tussen de 6 bosmuizen en 4 veldmuizen die pa en ma in zijn kinderkamer hadden gedropt!

Dit jong van 24 dagen oud zat met 162,1 gram 15% boven het referentiegewicht. Leuk weetje: het onverwoestbare Hella-halvarine-weegbakje behoort al sinds 1998 tot onze standaarduitrusting. We hebben er al 1000-den uiltjes in gewogen!

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs