Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Oehoe veer foto: Roelof Speelman

Door Roelof Speelman

Geruisloos door de nacht

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 22 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 165x

Zo’n grote uil, en toch geluidloos kunnen vliegen. Het geheim om prooien in stilte te benaderen, zodat ze niets in de gaten hebben. Tot dat het te laat is.
Vleugel verenkrans Oehoe foto: Roelof Speelman

Hoe doen ze dat toch?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel, namelijk het verenkleed. Maar het antwoord uitleggen valt niet mee, toch zal ik een poging wagen om het niet te ingewikkeld te maken.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben een studie gedaan aan de vleugels van verschillende uilen. Aan de hand van verschillende soorten veren die uilen op/aan de vleugels hebben slaagden ze erin om de geluidloze vlucht van de uilen te verklaren.  Ook de vleugelbelasting is bij uilen niet heel groot, hierdoor kunnen ze een wat langzamere vlucht maken waardoor het ‘’vleugelgeruis’’ sterk vermindert.

Uilen bezitten drie verschillende soorten veren die bijdragen aan hun vermogen om geruisloos te vliegen. 1* ze hebben een kam van stijve veren op de voorste rand van hun vleugels (zie onderste foto) 2* ze hebben een flexibele pluim op de achterste rand van de vleugel zitten en 3* een zacht, donzig verenpakket op de bovenzijde.

Maar met name de flexibele veren op de achterste vleugelranden zorgen ervoor dat uilen minder geluidsgolven veroorzaken bij het vliegen volgens de onderzoekers, maar ook het donzige materiaal waarmee de bovenzijde van de vleugels is bedekt, maakt veel verschil volgens hun onderzoek.

Rest van het verenkleed

Het verenkleed van Oehoes is zacht en los van structuur met een veerschacht die elastisch is. In de vlag van de veer hebben ze lichte met donkere bandering die ze een hele goede schutkleur geeft.

Oehoes hebben niet zoals bijvoorbeeld kippen en eenden een dikke dons laag, maar juist het pluizige, losse structuur van de veren vormen een warme isolatie laag.

De vleugel bestaat uit 10 handpennen en 18 armpennen (zie foto boven) en de staart uit 12 pennen.

Om je verenkleed in  topconditie te houden moet je als Oehoe daar dan ook veel tijd aan  besteden.

Voor meer informatie kijk hier op www.oehoewerkgroep.nl/oehoe-veren

Close up van de kam van een oehoe-veer foto: Roelof Speelman

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs