Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ben Mombarg
Beleef de Lente
Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | donderdag 25 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 826x
Regelmatig krijg ik vragen over de noodzaak van ringen. Er zijn mensen die menen dat we de kerkuilen beter met rust kunnen laten. Persoonlijk – en met mij vaak ook de erfbewoners met kerkuilenkast – word ik nog steeds blij van elke terugmelding en de informatie die we via het ringen verkrijgen.
Maar dat is natuurlijk op zichzelf geen reden voor ringonderzoek. Zonder ringen weten we te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven, hoe oud ze worden etc. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Het is vooral bedoeld om de kerkuilen langdurig te kunnen volgen. Ringen is naar mijn mening dus zeker zinvol.
Tijdens het ringen worden tegelijk andere gegevens vastgelegd, we meten en wegen de kerkuilen en bepalen het geslacht van de jonge kerkuilen als ze oud genoeg zijn. Voor onze Beleef de Lente kerkuilen is dit waarschijnlijk nog niet mogelijk vanwege de jonge leeftijd. Dit gebeurt allemaal zo efficiënt mogelijk, om de vogels zo min mogelijk tot last te zijn.
Iemand vindt een dode uil, bijvoorbeeld op het eigen erf of langs de kant van weg als verkeersslachtoffer. We noemen dit een publieksmelding. Als het een geringd exemplaar is, weten we in ieder geval de laatste verblijfplaats, z’n leeftijd, waar de kerkuil geringd is, door wie én hoe ver hij van de ringplaats gevonden is.
Wat ook kan: een ringer vangt een kerkuil in de nestkast tijdens een controleronde. Als de kerkuil geringd is, wordt het ringnummer genoteerd en ingevoerd in de ringdatabase Griel van het Vogeltrekstation. Dan weet je ook de leeftijd van de kerkuil, door wie de kerkuil geringd is en hoever hij zich van de ringplaats heeft begeven op dat moment. De ringer kan verder ook bepalen of het een man of vrouw is en hoe de conditie is, door de kerkuil te wegen.
Dus, vindt u een levende of een dode geringde uil, geef het altijd door via de website Hier melden Alvast hartelijk dank.
Geniet u ook zo van Beleef de Lente? Help dan een Tikkie mee
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..