Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Ben Mombarg
Beleef de Lente
Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 3 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 593x
Zonder ringen weten we te weinig over wat kerkuilen doen, waar ze blijven, hoe oud ze worden etc. Met die informatie kunnen we uiteindelijk de kerkuil beter beschermen. Het is vooral bedoeld om de kerkuilen langdurig te kunnen volgen. Ringen is dus zeker zinvol ondanks de korte verstoring.
Rond de middag werden de vier kerkuilen uit de kast gehaald door vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek-Liemers. K1 werd als eerste links geringd en K4 werd als tweede rechts geringd. Hierna volgde K2 weer rechts en als laatste K3 links. Reden van het rechts en links ringen is om hopelijk de individuen uit elkaar te kunnen houden in hoeverre dit natuurlijk mogelijk is. Ook als ze straks zich buiten de kast gaan begeven. Het maakt overigens niet uit of een uil rechts of links geringd wordt, dit is de keus van de ringer, maar dit heeft verder geen betekenis.
Andrea en Mark, de gastvrije eigenaren van natuurhoeve Grenslicht waren blij om te horen dat alle geringde kerkuilen een conditie één kregen. Wat betekent dit? Dat alle kerkuilenkuikens gezien hun vleugellengte en hun huidige gewicht boven het streefgewicht zijn wat ze minimaal zouden moeten wegen Een topprestatie dus van het kerkuilenpaar, zeker gezien de (weers) omstandigheden die hun de afgelopen tijd parten speelde.
Met zekerheid hebben we kunnen vaststellen dat K1 een vrouw is. Bij de rest van de kuikens was dit nog niet met zekerheid vast te stellen gezien hun leeftijd.
Omdat vandaag de ringdag was zijn de lijkjes van K5 en K6 door de ringer uit de kast gehaald. Dit is overigens meestal gebruikelijk, je weet immers nooit zeker wat de doodsoorzaak is en om op safe te gaan en alles uit te sluiten is verwijderen van de dode beesten de beste optie. Helaas leert de ervaring op dit moment van Ringers in de Achterhoek dat er in veel kerkuilennestkasten één of meerdere dode kerkuilen in de kast worden aangetroffen.
Ik hoop en heb de verwachting dat deze vier kerkuilen van Beleef de Lente in het Woold wanneer ze er klaar voor zijn de nestkast zullen verlate en zullen uitvliegen hun toekomst tegemoet. Maar nu nog even niet. Kijk morgen vooral naar de clip die Ed gaat maken.
De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..