Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Genieten van het tweede nestje

Peter de Vries, NIOO | woensdag 5 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 99x

En het ging precies zoals verwacht. De jonge koolmeesjes vlogen uit op de dag die we al een beetje voorspeld hadden. De ouders deden hun uiterste best en kregen de jonge koolmeesjes best nog eenvoudig de kast uit. De grote, wijde wereld in.

Gelukkig betekent het uitvliegen van dit nestje niet het einde voor de Koolmees bij Beleef de Lente. Moeiteloos werd geschakeld naar een nieuw nestje. Met vijf jonge Koolmeesjes van 14 dagen oud. De leeftijd is goed in te schatten als je kijkt naar de lente van de slagpennen, die zijn bij deze jongen half volgroeid. Dus, als de jongen uitvliegen als ze zo'n 19 dagen oud zijn (= volgende week maandag), dan kunnen we nog een goede vijf dagen van dit nestje genieten.

Het voeren gaat deze ouders goed af. Een regelmatig aanvoer van (soms wat te groot) voer zorgt ervoor dat de jongen groeien als kool. Helaas kan dat ook wel eens anders uitpakken. In een onderzoeksgebied van ons kwamen we een nestje moet dode jongen tegen. Na inspectie van de jongen bleken die allemaal pinda's in de magen te hebben. En pinda's mogen in de winter heel goed voer voor Koolmezen zijn, voor jonge Koolmeesjes zijn pinda's dodelijk. Dus, het is handiger in het voorjaar geen pinda's te voeren. Er is momenteel meer dan voldoende natuurlijk voedsel te vinden, dus ze hebben dat extra voer niet nodig. 

 Goed, na deze wijze les eerst nog een fiks aantal dagen genieten van bewegelijke jonge Koolmeesjes (-:


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs