Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Arda van der Lee
STORK
Arda van der Lee, STORK | donderdag 9 juli 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 974x
Een andere verklaring zou zijn dat het woord ooievaar zou samengesteld zijn uit de woorden 'uda' en 'faran', wat 'moerasganger' of 'loper in drassige weiden' betekent. In Nederland klopt dat wel, hoe vochtiger het weiland, hoe meer prooien er verschalkt worden.
‘Onze’ ooievaar heet officieel witte ooievaar. De wetenschappelijke naam voor de witte ooievaar is Ciconia ciconia. Afgeleid van cicade, een insect dat een krekelgeluid produceert. Het snavelklepperen van de vogels zou lijken op krekelgeluid. Ik vind dat persoonlijk wat ver gezocht, voor mij klinkt het geluid van een cicade toch wel wat anders.
Die verklaring van de naam klinkt mij wel als muziek in de oren. En ik denk ook te spreken voor alle kijkers van BdL. Die naam klopt toch helemaal, hoeveel mooie momenten hebben we dit jaar niet gehad met onze ooievaars in Gennep?
En heeft u dat nou ook? Rijd je in de schemering naar huis en je ziet een ooievaar op een lantaarnpaal, rustig op één poot, dan ga je toch blij de nacht in? Fiets je langs een weiland, stapt er onverwacht eentje met zijn lange, rode poten door het gras. Dan stap je toch van je fiets om even te genieten?
En kijk je omhoog (vogelaars doen dat nog wel eens) en er cirkelen 3 ooievaars rond, steeds hoger en hoger, dan kijk je ze toch zo lang mogelijk na? Met hun witte vleugels met zwarte vingers steken ze prachtig af tegen de blauwe lucht.
Dat zijn toch kleine geluksmomentjes?
Voor dit seizoen van Beleef de Lente is dit mijn laatste bijdrage. Ik wens u allemaal een hele mooie zomer en tot volgend jaar bij de ooievaars!
STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..