Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gelukkig is mijn man klusser

Albert Eggens | donderdag 4 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 840x

Vorig jaar was het al een enorm nest en dit jaar gaan ze gewoon door met het bouwen en onderhouden van hun nest. Een enorm nest van de grootste roofvogel in Nederland.
Zeearend nest begin 2021

Vliegende deur

De vliegende deur, dat is de bijnaam van dit imposante roofdier, een toppredator in Nederland.

een toppredator die de afgelopen 15 jaar een fantastische ontwikkeling heeft doorgemaakt. Tot 2005 was de zeearend een zeldzame gast in Nederland, afgelopen jaar hebben maar liefst 20 paartjes gebroed of een poging gedaan tot. Toen ik in 2010 begon met vogelen moest je echt moeite doen om een zeearend te zien te krijgen. Vandaag de dag loop je kans om hem vaker tegen te komen, waar ik en met mij heel veel anderen heel gelukkig van worden.
Zijn bijnaam dankt de vogel aan zijn spanwijdte, deze kan van punt tot punt 2,5 meter bereiken, net zo groot als de deuren in ons huis. Dit maakt de vogel ook gelijk de grootste vogel van Nederland, in Europa is alleen de Monniksgier groter deze heeft een spanwijdte van zo’n 3 meter.
Het vrouwtje is net als bij alle andere roofvogelsoorten het grootst, als ze naast elkaar zitten op het nest kan je dit verschil ook goed zien. In cijfers is ze zo’n 15% groter en 25% zwaarder.


Vis en Watervogels

Hoewel de naam zeearend doet denken dat hij alleen voorkomt en/of broed bij zee doet hij dat in Nederland voor alsnog alleen maar bij de rivieren, meren en moerasgebieden. Toch steekt hij ook de Waddenzee over om de eilanden en zandplaten te verkennen. Het gebied de Alde Feanen is een typisch moeras/veen gebied met genoeg water, wat de zeearend voorziet van zijn voornaamste voedselbron vis en watervogels. Een karper, meerkoet of gans is voor hun een heerlijke maaltijd. Overigens is de zeearend ook niet vies van het stelen van een prooi van andere roofvogels of dood aas wat kant en klaar voor hem wordt gepresenteerd.


Een enorm nest

Het bouwen van het nest gaat gestaag door en zoals er in de chat mooi werd gezegd deze man is geen beunhaas op het gebied van een nest bouwen. Sinds het aangaan van de camera voor ons  begin van het jaar en vandaag is er zo 30 centimeter bij gekomen (mooi te zien op de twee foto’s). Er zal nog wel wat bijkomen maar het zal te zijner tijd ook nog wel wat in elkaar zakken. Ze gebruiken geen dood hout voor hun nest want dat is te breekbaar. Met de vele kracht die ze in hun snavel hebben, breken ze takken uit levende bomen, deze zijn nog flexibel en verwerken ze in hun nest. Als een ware architect en met militaire precisie worden de takken, groot en klein door elkaar voor de stevigheid in hun nest geplaatst.

We mogen hopen dat, als ze komen tot het leggen van 1 of meerdere eieren, we de eieren ook te zien krijgen, De rand is nu heel hoog maar het nest veranderd dagelijks dus we wachten het maar af, het is helaas iets waar we niet zo veel over te zeggen hebben.

Zeearend nest 4 Maart 2021

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs