Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Mark Hessels
Mark Hessels | vrijdag 21 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 577x
We pakken de kaart er nog maar eens bij, die ik al wel eens eerder gedeeld heb en dan gaan we eens kijken of we een beetje kunnen bedenken hoe het er daarbinnen voor staat. We doen het niet heel precies; het gaat er meer om om een beetje een idee te krijgen.
Die kaart heeft 20 foto’s en een kerkuil doet er gemiddeld 31-33 dagen over om uit het ei te komen. Als we nu voor het gemak eens anderhalve dag tussen iedere foto nemen dan zitten we aardig in de buurt bij de werkelijkheid en het rekent lekker makkelijk. Dus het plaatje linksboven is na anderhalve dag genomen, die ernaast na 3 dagen, etc. tot het laatste plaatje dat dan na ca. 30 dagen is genomen.
Ik heb er ook een tabelletje bij gezet. Daarin staan de exacte legmomenten van alle 7 eieren allemaal onder elkaar en dan zijn er nog 2 kolommen waarin de tijd staat (in dagen) tussen het leggen en de datum/tijd die bovenaan de kolom staat. Kunnen jullie het nog volgen ? Het wordt zo nog wel wat duidelijker.
Dus in de eerste kolom staat de datum en tijd op het moment dat dit blog verschijnt: 21-4-2023 07:00 h. Op dat moment is het dus 22,8 dagen geleden dat E1 gelegd werd en bijvoorbeeld 13,8 dagen geleden dat E5 voor het eerst te zien was.
Nou alles wat hierboven staat maar eens combineren. Het jongste ei (E7) ziet er dan van binnen ongeveer zo uit als het 6e plaatje (de eerste van de 2e rij dus) en het oudste ei (E1) is dan ongeveer het 15e plaatje (de laatste van de 3e rij). En omdat de rest daartussen zit hebben we een kleine meevaller; alle eitjes zitten dus vrijdagochtend precies in de 2e en 3e rij van de fotokaart. Kijk da’s al een stuk makkelijker om te vergelijken. De eerste rij hebben ze dus allemaal achter zich gelaten (kom ik zo nog even op terug) en de 4e rij zijn ze nog net niet in beland.
Wat opvalt op de kaart is dat er in de eerste dagen nog niet zoveel lijkt te veranderen. Dat is natuurlijk niet echt zo, maar de veranderingen zijn zeker minder zichtbaar. Als je naar E7 kijkt (plaatje 6) dan zie je met moeite dat er een heel klein lichaampje begint te ontstaan. Ik zal jullie de wetenschappelijke benamingen besparen. Maar terug naar de titel van dit blog; het lijkt me niet dat hier veel meer dan ‘blublub’ te horen valt en zelfs dat lijkt me al veel.
Maar als je dan over de 2e rij naar rechts schuift (via E6 naar E5) dan zie je al heel snel een echt herkenbaar embryo ontstaan. Als je dan nog verder gaat (op de 3e rij) dan begin je steeds meer de vorm en de onderdelen van een vogeltje te herkennen en tegen dat je bij E7 aankomt is o.a. het oog, maar ook de snavel al duidelijk zichtbaar. Zou hier al heel zachtjes ‘piep’ hoorbaar zijn.
Vanaf 2 dagen voor het uitkomen begint het kuiken vanuit het ei geluid te maken (het piepen of ook wel riedelen). Het is een signaal naar de ouders dat hij/zij in aantocht is en dat o.a. de prooi-aanvoer langzaam opgeschroefd mag worden. Dus als we dan nog een laatste keer naar de kaart kijken dan is dat eigenlijk pas bij het een-na-laatste plaatje en daar zijn we echt nog niet beland.
Gemiddeld doen de kuikens er hier 31,9 dagen over om uit te komen en laat daar nou toevallig de 2e kolom in de tabel over gaan. Je ziet dat op 30-4-2023 om 9:02 de teller voor E1 precies op 31,9 dagen staat. Dus als hij zich netjes aan dat gemiddelde houdt dan komt zondagochtend 30 april net na negen uur, terwijl jij aan je ontbijt een eitje opentikt, het eerste kuiken tevoorschijn. Maar zoals we inmiddels wel weten doen de meeste beesten niet echt aan gemiddelden en vanaf zaterdagochtend is er dus al een redelijke kans op een snelle Jelle. En dat betekent dan ook gelijk dat we het riedelen al wel zo’n beetje in de loop van donderdag 27 april zouden kunnen gaan horen. Dus we kunnen nog even ontspannen kijken naar de rust in het nest en hoeven M ook nog niet aan te sporen eens wat meer prooien te vangen. Laat die prooien maar rondlopen en verder groeien voor straks.
Ik zou nog even terugkomen op die eerste rij van de kaart. Het is natuurlijk geen gezellig nieuws, maar we weten inmiddels ook wel dat er vaak 1 of 2 eieren niet uitkomen. Dat kan zijn omdat er iets is misgegaan ergens in de ontwikkeling van het embryo, maar het kan ook gewoon zijn dat het ei niet bevrucht is voordat het kalkdoosje gesloten werd. Tja en dan blijft een ei gewoon hangen op het eerste plaatje van de kaart en dient ie alleen nog als warmhoudkruik voor de jongen die wel uitgekomen zijn.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..