Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Wim Bovens

Door Marlon de Haan
Beleef de Lente

Geheimen van torenvalken

Marlon de Haan | woensdag 22 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 958x

Het ringen van vogels zorgt voor veel informatie. Ik dook in de archieven van de torenvalk en de gegevens verbaasden mij!

Eerst uitleg over het ringen van vogels

Als u bekend bent met Beleef de Lente of ander vogelonderzoek, bent u waarschijnlijk ook bekend met het ringen van vogels. De vogels krijgen dan een metalen ring om de poot heen. Op deze ring staat een unieke ringcode. Elke vogel heeft daardoor een eigen code, zodat de populatie van de soort goed in de gaten gehouden kan worden. Tijdens het ringen worden gegevens gemeten van de vogel, zoals gewicht en leeftijd*.

Wist je dat…

... ongeveer 170.000 torenvalken zijn geringd in Nederland. Maar 11,3 procent (19.210) wordt terug gemeld!

... de grootste afstand die is gemeten tussen de vangsten van dezelfde vogel is 5252 kilometer. 

... vrouwelijke (volwassen) torenvalken gemiddeld 63 gram zwaarder zijn dan mannelijke (volwassen) torenvalken. De mannen zijn gemiddeld 200,0 gram en vrouwen 263,7 gram.

... de oudste torenvalken zijn ruim 18 jaar geworden! Op 21 juni 1999 is een torenvalk als nestjong geringd en is op 11 oktober 2011 zelfs levend terug gevangen. Deze torenvalk is weer gezond losgelaten dus het is zeker dat deze zelfs ouder is geworden! Hoeveel ouder, dat weten wij helaas niet.

... de "Nederlandse" torenvalken trekken in de winter zelfs naar Marokko!

... de meeste torenvalken worden geringd als nestjong. In 2019 ging het om 4085 individuen in de broedperiode! Trouwens, de torenvalkjongen die wij gaan zien opgroeien worden niet geringd. Dit komt omdat torenvalken normaliter worden geringd vóórdat ze kunnen vliegen. Dat gaat bij deze kast niet, omdat deze niet afgesloten kan worden en er dus het gevaar bestaat dat ze omlaag vallen.

 —————

(De gegevens van deze blog zijn gebaseerd op Vogeltrekatlas dat alleen beschikt over informatie over Nederlandse vogels, tenzij ze vanuit het buitenland gemeld zijn.)

*Extra weetje: Het is mogelijk dat de vogel naast de metalen ring extra ringen om de poten krijgt. Dit heten kleurringen en zien er bij elke soort anders uit. Meestal hebben deze kleurringen een bepaalde kleur, zoals de naam al zegt. Op deze kleurringen kan je soms een combinatie van letters en cijfers vinden. Deze codes zijn makkelijker af te lezen dan de code die op de metalen ring staat, wat heel handig is als je de vogel niet kan vangen. Een voorbeeld van een kleurring kan je in dit filmpje zien. Torenvalken die in Nederland worden gevangen krijgen soms ook kleurringen om, dus let goed op als je de volgende keer een torenvalk ziet! 

Foto: Wim Bovens

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs