Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geen nieuwe bewoners voor nestkast

Marlon de Haan | maandag 24 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 517x

Eerste pinksterdag liep voor ons Beleef de Lente kauw-paartje niet geheel soepel. Een vreemd paartje probeerde de nestkast over te nemen. Wat zorgt voor dit verschijnsel?
Het gevecht tussen het vreemde paartje en onze eigen ma en pa.

We zijn inmiddels gewend geraakt aan vreemde kauwen bij onze nestkast. Dit keer was het niet één enkele kauw, maar een paartje die de nestjongen lastig viel! De jongen hielden zich stil; het was duidelijk dat het niet onze vertrouwde ma en pa waren. Een video van het incident kan je hier zien.

Gedurfd

Dit vreemde paartje was vastberaden om onze nestkast op te eisen. Ze trokken zich niks aan van de aanwezige nestjongen. Dit vreemde paartje probeerde zelfs nestmateriaal boven de nestjongen te leggen! Wij, het team achter de kauw, denken dat dit komt door hevige concurrentie om nestplekken. 

Holenbroeders

Kauwen zijn typische holenbroeders. Holen zoals in bomen waren voorheen hun ideale nestplekken, maar met de komst van bebouwing zijn ze ook onder dakpannen gaan broeden als er ruimte zat is. Kauwen zijn toch flinke vogels van 30-34 cm groot en hebben voldoende ruimte nodig. Maar de mogelijkheid van nestplekken houdt niet op bij alleen daken en bomen, zelfs (verlaten) konijnenholen zijn niet veilig voor de kauw!

Weinig nestmogelijkheden

In Nederland zijn er steeds minder nestplekken voor kauwen te vinden. Bomen met veel gaten worden na een bepaald onveilig punt gekapt, steeds meer woningen worden geïsoleerd (welke overigens een bedreiging vormt voor meer diersoorten) en er zijn steeds minder konijnen aanwezig vanwege ziektes zoals myxomatose en Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Konijnenholen worden na een tijd onveilig en het is dus belangrijk dat er steeds nieuw aanbod is aan konijnenholen. 

Nog twee weken!

Het duurt nog een ruime twee weken en dan vliegen onze nestjongen uit. Ik hoop dat pa en ma de energie houden en moeite blijven nemen om de nestjongen te beschermen. 

Een kauw die ik tijdens ecologisch onderzoek in een konijnenhol heb gevonden.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs