Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
IJsvogels 12 dagen oud, vergelijk eens met onze jongen (Foto Cees van Kempen)

Door Jelle Harder

Gedrag in de nestkamer

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | dinsdag 2 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1049x

Vergeleken met een aantal dagen geleden zijn de jongen steeds zelfstandiger geworden. Bij het kijken naar de jongen zien we terugkerend gedrag. Het gedrag is ook voor de kijkers herkenbaar als je regelmatig de ijsvogels volgt. Maar het roept ook vragen op.
Even goed poetsen (Foto www.jeroenstel.com)

Het lichaam warm houden

Duidelijk is dat de jonge ijsvogels dicht tegen elkaar aan zitten. Zo lang ze nog onvoldoende veren hebben is dat een belangrijke manier om warm te blijven. Meer warmte is er als een van de ouders of, zoals we zagen, beide ouders, boven op de jongen gaan zitten. Dat laatste is vier nachten achtereen het geval geweest, waarbij de eerste nacht erg onrustig was voor ouders en jongen.

Deze nacht van 2 mei op 3 mei slapen de jongen voor het eerst zonder dat een ouder bovenop hen zit. Zie ook clipje 2 mei: Eerste nacht zonder moeder.

 

Extra warmte door te rillen?

Een bijzondere manier van eigen lichaamswarmte opwekken is om te gaan rillen met je hele ijsvogellichaam. Wij mensen kennen dat ook als we het koud hebben. Dit rillen gaat vanzelf als het lichaam te koud wordt. Spieren zorgen voor die trillingen en bij bewegen ontstaat warmte, net als bij hardlopen. Mensen kunnen om die reden ook klappertanden, maar bij de ijsvogels heb ik dat nog niet gezien…

 

Achteruit lopen

Waarom lopen de jongen achteruit? Dat was een vraag in de chat. Het antwoord op die vraag begint eigenlijk bij het moment dat een jong een visje krijgt en doorslikt. Kort daarna moet hij/zij in de regel poepen. Om het nest niet te bevuilen loopt de vogel achteruit naar de nestgang, soms er een stukje in en spuit dan z’n ontlasting weg. Dat dit via de nestgang gaat is geen toeval, de ijsvogels poepen in de richting van waar het licht vandaan komt. Met kunstlicht in de nestkamer zal ook daarheen gepoept worden.

 

Geluiden

De jongen maken bijna de hele dag allerlei soorten fluitgeluiden. Ik denk dat die buiten de nestkamer niet zo duidelijk te horen zijn. Ik kan mij niet herinneren dat te hebben gehoord. Wel heel herkenbaar zijn de meer zoomende/trillende geluiden die je hoort als er voedsel komt of als er om gebedeld wordt. Dat geluid wordt steeds sterker. Tegen de tijd dat ze bijna uitvliegen, kun je het wel op 20-30 meter afstand van de nestplek horen.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs