Beleef de Lente 2024: veel reg..
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
Door
Frank van Groen
WetlandWacht
Frank van Groen | donderdag 3 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 869x
Even werd gedacht dat het gisteren al bijna zo ver was, dat het nu niet lang meer ging duren voor het eerste kauwenkuiken uit ons nest zijn entree in deze wereld zou maken. Dat kwam natuurlijk door dat intrigerende filmpje waarin ma kauw een gaatje pikt in een ei. Ik vermoed dat het gaat om een ongelukje. Misschien hebben we te maken met een onervaren moeder. Als alleen de luchtkamer van het ei is aangepikt zou het nog uit kunnen komen. De tijd zal het leren. Gezien de bekende broedduur bij kauwen moeten we nog even geduld hebben.
Normaalgesproken bevrijdt een kuiken zichzelf uit het ei, met behulp van de eitand boven op de snavel. Dat is een hele klus voor zo’n kersvers vogeltje en het kan dan ook uren duren. Ik herinner me dat ik als kind een hele tijd gebiologeerd naar dit proces kon staan kijken in de broedmachine van Artis. Je kon dan het kuikentje op een gegeven moment hijgend op adem zien komen om met een volgende uiterste krachtsinspanning zich van de eischaal te ontdoen. Zouden we dit de komende dagen ook te zien krijgen? Hopelijk laat ma kauw ons meegenieten van het uitkomen en gaat ze er niet de hele tijd voor zitten.
De broedduur bij de kauw bedraagt 17-18 dagen. Als we er van uitgaan dat het serieuze broeden op 17 april is begonnen, de dag dat het vierde ei werd gelegd, zou het kunnen dat het eerste kuiken zich op 5 mei uit het ei bevrijdt, al snel gevolgd door broertjes en/of zusjes. Ook voor de kauwen zou het dan een soort bevrijdingsdag zijn.
Maar het broeden kan ook langer duren dan 18 dagen. Er is zelfs een geval bekend van een broedduur van 23 dagen. Het is niet te hopen dat ons geduld zo lang op de proef wordt gesteld.
Gisteren werd er pas 15 dagen gebroed. Er moet dus iets anders aan de hand zijn geweest toen ma kauw een gaatje in een ei pikte. Het lijkt wel of ons kauwenvrouwtje het ook allemaal erg lang vindt duren. Vandaag was ze in elk geval erg onrustig.
Op het moment van schrijven, de avond van 3 mei, zit ma kauw nog steeds te broeden, afgewisseld met korte uitstapjes buiten de kast, het keren van de eieren en weer verder broeden. Dat keren doet ze om steeds een andere kant van de eieren tegen de broedvlek te houden. Als ons kauwenvrouwtje op de eieren gaat zitten zien we haar even heen en weer bewegen. Dat doet ze om de broedvlek goed tegen de eieren aan te leggen. De broedvlek is een stukje kale buikhuid dat een vrouwtjesvogel aan het begin van het broeden ontwikkelt door veren te verliezen, onder invloed van hormonen. De broedvlek wordt extra goed doorbloed en hiermee worden de eieren optimaal verwarmd.
Ook zo benieuwd hoe het verder gaat met ons kauwenbroedsel? Er zit niks anders op dan te blijven kijken.
18.07.24 Jaargang 18 van Beleef de Lente was een seizoen met twee gezichten: aan de ene kant ..
17.07.24 Wie had gedacht dat de haiku challenge zo'n succes zou worden? Ik zeker niet. Het hee..
17.07.24 Het kerkuilenseizoen van Beleef de Lente 2024 zit erop. Of zoals ze in de Achterhoek ..